Tilståelse af medlidenhedsdrab sætter dødshjælp til debat

Myndighedernes aktion mod Final Exit Network har skruet op for den amerikanske debat om aktiv dødshjælp. -

Kendt britisk forfatter taler for retten til at dø, når man selv er klar til det. Det har nu sat gang i debatten. - Foto: stock.xchng.

relevante temaer

Kendt britisk forfatter taler for retten til at dø, når man selv er klar til det. I to meget ens retssager er en mor kendt skyldig i at hjælpe sin datter til at dø, mens en anden er frifundet

For rullende kameraer tilstod den 70-årige tv-vært Ray Gosling, at han havde taget livet af elsker, som lå dødssyg af aids.

– Vi havde en pagt. Han sagde, at når smerten blev for slem, og der ikke var mere at gøre, så skulle jeg ikke lade ham lide mere, fortalte Ray Gosling i en dokumentarprogram, som BBC Nottingham sendte tidligere på ugen.

Tilståelsen har vakt ny debat om aktiv dødshjælp. Ray Gosling blev hentet til afhøring af politiet, men har nægtet at sætte navn på personen og vil heller ikke sige noget om, hvornår episoden fandt sted. Kun at det var tidligt i 1980?erne, hvor der ikke var nogen behandling mod aids.

George Pitcher, præst og religionsredaktør på avisen The Daily Telegraph, mener, at Ray Gosling med sin uklare tilståelse skader mere end han gavner.

– Gosling har gjort stor skade på den antagelse, som tilhængere af aktiv dødshjælp ofte kommer med; at de ganske enkelt vil lovliggøre en praksis, som allerede finder sted, advarer George Pitcher.

Hvor Ray Gosling har trukket store overskrifter på det seneste, så var det en velforberedt Terry Pratchett, som sidst i januar for alvor satte ansigt og menneske på debatten.

Den 61-årige børnebogsforfatter har solgt millioner af bøger verden over og er også oversat til dansk. Men det er diagnosen af en sjælden og tidlig form for Alzheimers, som giver ham vægt i debatten. Hovedet fejler ikke noget, men han kan ikke længere selv skrive, og han kan heller ikke holde taler, fordi sygdommen er gået ud over hans evne til at koordinere bevægelser og tale.

Han leverede den årlige Richard Dimbleby-forelæsning, som blev vist på den meste sete tv-kanal, BBC1. En skuespiller leverede ordene, mens Terry Pratchett iført sin karakteristiske sorte hat så til fra sidelinjen.

Med sin egen langsomt med fremadskridende sygdom in mente når han frem til, at det bedste løsning vil være et panel bestående af såvel en jurist som en lægefaglig person. Panelet skal vurdere en persons sygdom og i givet fald give dem tilladelse til at få hjælp til at afslutte deres eget liv.

Men den anglikanske ærkebiskop af York, John Sentamu, frygter, at den mulighed vil få pårørende til at lægge pres på stærkt syge og handicappede familiemedlemmer. Men han vil på den anden side heller ikke have, at dødeligt syge bliver holdt kunstigt i live af læger.

– Kirken har måske ikke sagt klart nok, at hvert eneste menneske – uanset hvor sygt, handicappet eller fattig – er den mest værdifulde person, der er til, fastslår John Sentamu ifølge avisen Church Times.

To meningsmålinger har den seneste måned vist, at der er sket et stort skred i den britiske befolkning. Ifølge BBC?s dokumentarprogram Panorama mener hele 73 procent af de adspurgte, at familie og venner ikke skal risikere straf for at hjælpe en dødssyg person med at begå selvmord. I en anden undersøgelse af opinionsinstituttet YouGov, var det tilsvarende tal hele 80 procent.

Resultaterne afspejler blandt andet debatten om Terry Pratchett, men også to ens, men samtidig meget forskellige retssager.

I den ene sag blev Kay Gilderdale frikendt for at have dræbt sin 31-årige datter, som led at en svær nervesygdom. Hun blev frikendt, fordi det var datterens klare ønske at dø.

I en tilsvarende sag fik 57-årige Francis Inglis en dom på mindst ni års fængsel, for at have givet hendes hjerneskadede søn, Thomas, en dødelig dosis heroin, som skulle befri ham fra, hvad hun kaldte "et levende helvede".

Men fordi sønnen ikke havde udtrykt et ønske om at dø, og fordi han trods de svære hjerneskader stadig kunne leve, blev moderen sendt i fængsel.

norum@kristeligt-dagblad.dk

Bjarne Nørum

Korrespondent i Storbritannien Født 1969. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1995. Master i Anthropology and Cultural Politics fra Goldsmiths College, University of London i 2003. Tidligere ansat på Ringkøbing Amts Dagblad, Erhvervs-Bladet, Dansk Arbejdsgiverforening, Landsbladet/Landbrugsavisen og IDA, Ingeniørforeningen i Danmark. Korrespondent i Storbritannien med base i London siden november 2006. Forfatter til ”Turen Går Til Skotland” (2010/2014) og bidragsyder til ”Vide Verden: Wien” (2013).

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.