Nordjyde fik hård dom for hjælp til selvmord

Den lille stationsby Hurup var udgangspunktet for sagen. Den 46-årige invalidepensionist Jesper Svensson, der var syg af kræft, fik en bekendt til at skaffe heroin samt sprøjte og kanyle, så han kunne begå selvmord. Foto: Lars Gejl.

Der var tale om en ganske usædvanlig sag, da en mand i Hurup i Nordjylland i mandags fik 60 dages ubetinget fængsel for at have hjulpet en bekendt til selvmord med en overdosis heroin

I første omgang virkede sagen ligetil, da politiet den 15. oktober sidste år fandt den 46-årige invalidepensionist Jesper Svensson død af en overdosis på to gram heroin i den lille stationsby Hurup i Thy i Nordjylland.

Manden var en del af misbrugsmiljøet i Thisted og omegn. Nærmere efterforskning viste, at der var tale om selvmord. Men han var ikke alene, da det skete.Som månederne gik tegnede der sig et nyt billede: Jesper Svensson havde fået hjælp til både at skaffe stoffet og til at sprøjte det ind i armen.Og i januar anholdt politiet en 39-årig mand. Han blev sigtet for drab. Anklagemyndigheden mente, at der måske var tale om et såkaldt medlidenhedsdrab efter paragraf 239 i straffeloven. Jesper Svensson led af uhelbredelig kræft og havde givet udtryk for, at han gerne ville herfra. Og politiet mente, at den anholdte havde ført kanylen.Men i maj blev sigtelsen ændret til en anden paragraf i straffeloven 240 som handler om hjælp til selvmord. Hvilket den 39-årige tilstod.I mandags faldt så dommen: 60 dages ubetinget fængsel. Men alligevel var den dømte meget lettet, da han forlod retten, fortæller hans forsvarer Peter Hjørne:Om han var! Indtil i maj lød anklagen jo på manddrab, siger Peter Hjørne.

Dommen er usædvanlig. Paragraffen i straffeloven om hjælp til selvmord bliver anvendt yderst sjældent kun få gange de seneste 35 år. Og der er tidligere højst idømt 14 dages hæfte.

LÆS OGSÅ: Befolkningerne i Europa vil have lægerne til at udføre dødshjælp

At straffen i den aktuelle sag er så hård, skyldes at den dømte dels havde hjulpet med at skaffe medicinen ved at ringe til en bekendt i Billund, havde været med på apoteket for at købe kanylen og også hjulpet med at spænde et bælte fast om afdødes overarm og fundet frem til en blodåre, han kunne stikke i.Jesper Svensson havde dog selv trykket kanylen i bund.Selve sagen var også speciel af andre grunde.Den afdøde havde et år forinden arvet knap en million kroner. Dem havde han brugt i hastig fart, blandt andet på lokale værtshuse i Thisted. Han havde efter den anklagedes udsagn formøblet 35.000 kroner om dagen.Den dømte var blevet indsat som enearving i invalidepensionistens testamente? men der var stort set ingen penge tilbage efter hans død, og den smule, der var, gik til afdødes familie. De to var ikke bedste venner, men bekendte, siger Peter Hjørne:De kendte hinanden fra fixermiljøet. Min klient var dog ikke stofmisbruger, men han drak voldsomt, siger han og tilføjer, at han mener, at paragraf 240 bør fjernes fra straffeloven:Jeg kan godt forstå, at man skal have en paragraf om, at man ikke må dræbe. Heller ikke på begæring. Men når selvmord ikke er strafbart, bør det heller ikke være det, hvis man hjælper nogen til at begå den handling. Det er kunstigt.

Det er Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, dog ikke enig i:

Grænsen mellem, om det er hjælp til selvmord eller drab på begæring, er så vilkårlig og udflydende, at skal det ene være strafbart, skal det andet også. Om man er den, der trykker tommelfingeren ned på kanylen, eller man hjælper den syge til at gøre det, er efter min vurdering det samme. I begge tilfælde er der gode grunde til, at det ikke er accepteret i vores retskulturelle sammenhæng, siger Jørn Vester-?gaard uanset at loven meget sjældent bliver brugt:Det er ikke det samme som, at man lige så godt kan afskaffe den. I lovgivningen ligger der et signal til borgerne om, hvilke værdier man ønsker at understøtte, og hvilken type adfærd man vil forebygge. Signallovgivning er egnet til at skabe en vis eftertænksomhed og i nogle tilfælde holde nogen fra at gribe til den form for selvtægt.

Da den 39-årige blev varetægtsfængslet, blev han anbragt på Brønderslev Psykiatriske Sygehus i halvanden måned, og dommeren vurderede derfor, at hans straf på de 60 dages fængsel var udstået. Han kunne derfor forlade retten som en fri mand. Han fortalte dog i retten, at han det seneste halve år er blevet chikaneret i lokalområdet.

Det er ikke sjovt at blive hængt ud i et lille samfund. Han er blandt andet blevet generet på gaden der er nogle, der har råbt morder efter ham. Og nu har han valgt at flytte fra byen, fortæller Peter Hjørne.Den dømte har nu søgt om førtidspension på psykisk indikation. ??