Lovliggørelse har ikke ført til stigning i aktiv dødshjælp

Tibetanske munke er samlet udenfor deres ødelagte ibetan monks gather outside their destroyed kloster i Jiegu, i Kina, d. 20. april 2010, for at minde ofrene i jordskævlet i sidste uge.

For ti år siden legaliserede Holland aktiv dødshjælp, og flere frygtede, at der ville ske en stigning i antallet af hollændere, som døde på denne måde. Undersøgelse viser, at det ikke er tilfældet. Foto: PASCAL BROZE/REPORTERS/SCIENCE P

relevante temaer

Ti år efter legaliseringen af aktiv dødshjælp hjælper hollandske læger ikke flere med at dø, viser undersøgelse

"Det er en glidebane". Sådan har det ofte lydt i debatten om aktiv dødshjælp.

En ny undersøgelse, som hollandske forskere har fået offentliggjort i det ansete lægetidsskrift The Lancet, udfordrer nu glidebane-argumentet.

Det skriver den norske forskningshjemmeside forskning.no.

Aktiv dødshjælp blev lovliggjort i Holland i 2002 og undersøgelsen dokumenterer nu, at der i de forgangne 10 år samlet set ikke er en sket en stigning i antallet af hollændere, der ønskede aktiv dødshjælp.

LÆS OGSÅ:  "Mulighed for aktiv dødshjælp kan blive et ubærligt ansvar"

Umiddelbart efter lovliggørelsen steg antallet ganske vist. Men siden 2005 har stadig færre ønsket aktiv dødshjælp, så aktiv dødshjælp i dag udgør sammenlagt 2,8 procent af samtlige dødsfald i Holland, hvilket svarer til omfanget før lovliggørelsen.

Bag tallet gemmer sig samtidig to former for aktiv dødshjælp. Den ene er det såkaldte lægeassisterede selvmord, som samlet udgør godt 1 procent af alle dødsfald. Her udleverer lægen medicin til patienten, som derefter kan afslutte sit eget liv.

Resten dør ved såkaldt eutanasi, hvor lægen aktivt afslutter patientens liv.

I undersøgelsen peges der samtidig på, at legaliseringen af aktiv dødshjælp ikke har ført til, at læger og sygeplejersker skærer ned på den palliative - smertelindrende - behandling. Tværtimod vælger mange læger og sygeplejersker at intensivere den palliative pleje, også efter det punkt, hvor patienten glider ind i bevidstløshed.

Morten Rasmussen

Født 1972. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 1998. Tidligere ansat som journalist ved Randers Amtsavis, Landsbladet, ErhvervsBladet og Ingeniøren. Journalist på Kristeligt Dagblad 2001-2008 med integration, organdonation, kloning, abort og sundhed som stofområde.Netredaktør på Kristeligt Dagblads Digitale Medier fra januar 2010 til august 2012.Presserådgiver ved Sundhedsstyrelsen fra august 2012 til marts 2013. I dag indlandsredaktør på Kristeligt Dagblad

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.