"Jeg skubber ikke nogen ud over en bro eller lægger en pistol på bordet"

Årets kok er bornholmer. Årets kok 2012 fra venstre no 3 Magnus Mondrup Knudsen - i midten no 1 Daniel Kruse til højre no 3 Ninna Bundgaard Christensen.

200.000 kroner. Det var beløbet, der tikkede ind på Flemming Schollaarts konto, efter hans klient Kjeld Rasmussen begik assisteret selvmord i Schweiz

Sidste forår rejste Kjeld Rasmussen til Schweiz for at begå assisteret selvmord. Til at ledsage ham havde han Flemming Schollaart, formand for Landsforeningen En Værdig Død, der også hjalp med flere praktiske opgaver. Kristeligt Dagblad kan i dag fortælle, at Flemming Schollaart arvede 200.000 kroner fra Kjeld Rasmussen. Han fik desuden betalt transport til Schweiz samt kost og logi. Flemming Schollaart har derudover hjulpet tre andre danskere til Schweiz for at begå assisteret selvmord. Også i de tilfælde fik han betalt alle udgifter i forbindelse med rejsen.

SPECIALHISTORIE: En enkeltbillet til Zürich

Gør du stadig alt det her arbejde helt ulønnet og derfor teknisk set i din fritid?

Ja.

Hvilke indtægter har Landsforeningen En Værdig Død haft inden for de seneste tre år?

Der er en person, der har doneret 7000 kroner. Jeg ved, hvem det er, men jeg tror ikke, at han har lyst til at være i medierne. Det er ærgerligt, hvis folk tror, at jeg spinder guld på det her, for det gør jeg ikke.

LÆS OGSÅ: Retspolitiker ønsker lys på blandingen af penge og hjælp til selvmord

Kjeld Rasmussen testamenterede 200.000 kroner til dig. Tog du imod pengene? Hvad er de blevet brugt til?

Ja, jeg har taget imod dem, men det er ikke noget, jeg har bedt om. Det er helt frivilligt, at de er blevet givet. De er blevet brugt til at leve af. Jeg lever på samme niveau, som hvis man var på bistand. De er givet til mig og til at holde foreningen i live. Jeg er sådan set foreningen. Jeg har ingenting, ingen aktier, intet sommerhus, intet kolonihavehus, men jeg skal jo have til min husleje. Derfor har Kjeld Rasmussen givet de penge til mig, for jeg skal også have mit liv til at køre.

Hvorfor skete testamenteringen i form af et legat gav det dig nogle skattemæssige eller andre fordele?

Nej, det har ikke givet nogle skattemæssige fordele. Jeg ved ikke, hvorfor det skete som et legat. Det var ikke mit forslag. Kjeld har fuldstændig selv stået for det. Det er ikke noget, vi har talt om. Han nævnte det først selv i Schweiz.

Kan du forstå, at det er nærliggende, hvis man tænker, at du har fået et levebrød ud af at hjælpe folk til Dignitas?

Ja, det kan jeg godt forstå. Der er mange, der siger, at jeg burde få løn for det, for det er hårdt arbejde. Jeg kunne jo også bare nøjes med at stå for det praktiske og udfylde papirerne, men jeg har også mange samtaler med de her patienter. Samtaler, der handler om, om det her er det rigtige for dem. Jeg har desuden været på hospitalet, måske tyve gange med nogle af de her mennesker for at være sikker på, at det virkelig var den bedste løsning. Jeg tager mange snakke med de her patienter for at høre, om der er andet, der skal tales om. Om der er noget i deres liv, de vil tale om, det kan være skilsmisser, eller hvad ved jeg.

Flere retseksperter nævner, at det kan være strafbart at medvirke til en persons død, som du har gjort ved hjælp med praktisk bistand. Hvordan forholder du dig til det?

Der har jeg det sådan, at så må vi tage den derfra. Det er ikke mig, der afgør noget som helst. Det er i Schweiz, det sker. I Schweiz kalder de det heller ikke selvmord, men fridød. Det er ikke folk, der er livstrætte eller har kærestesorger eller noget andet.

Føler du, at du har gjort noget ulovligt?

Overhovedet ikke, ellers havde jeg ikke gjort det. Jeg har en advokat, men jeg har ikke afklaret det her med ham. Det er hundesyge mennesker, der gør noget, der er lovligt i et andet land. Jeg skubber ikke nogen ud over en bro eller lægger en pistol på bordet. Det gør jeg ikke. Jeg kan kun tilføje, at jeg har brugt rigtig, rigtig mange af mine egne penge på at holde foreningen kørende i de 13 år, den har eksisteret.