Giv livet en chance

AKTIV DØDSHJÆLP: Når smerterne lindres, kan en døende patient ofte få overskud til at være sammen med de pårørende, så den sidste tid kan få et meningsfyldt indhold

Debatten om aktiv dødshjælp er igen blusset op. Jeg vil gerne slå fast lige med det samme: Jeg siger nej tak til aktiv dødshjælp!

Aktiv dødshjælp kan måske blive et ønske hos alvorligt syge mennesker, som konstant er plaget af varige, stærke smerter. Ligeledes kan aktiv dødshjælp måske også ønskes som en mulighed af pårørende, der er tæt på, og som gerne vil kunne medvirke til at afslutte en nær pårørendes lidelser.

Men døden er ikke den eneste udgang af smerte og sorg. Der er et alternativ, nemlig den lindrende (palliative) indsats, som tager udgangspunkt i en helhedsorienteret omsorg, pleje og behandling rettet mod uhelbredeligt syge og døende og deres pårørende. Også i ens eget hjem er det efterhånden ved at være muligt at modtage specialiseret palliativ pleje. Mange steder arbejdes der i amterne med etablering og udvikling af palliative team. Så det er her, der skal fokuseres og bruges ressourcer. På aktiv livshjælp – i stedet for aktiv dødshjælp.

Når smerterne lindres, og sorgen får plads, kan den døende og meget syge patient ofte få overskud til at være sammen med de pårørende, så den sidste tid kan få et meningsfyldt indhold.

Konklusion? Mere fokus på at lindre alvorligt syge menneskers smerter og sorg – og mindre fokus på unødigt at forkorte deres liv.

Tove Videbæk er formand for Hospice Forum Danmark og fhv. MF for Kristendemokraterne