Doktor Død har efterladt en arv

MED VIDEO Den omstridte læge Jack Kevorkian tvang amerikanerne til at tage stilling til aktiv dødshjælp

Videoklip fra den amerikanske tv-kanal ABC News om Jack Kevorkian, alias "Doktor Død", og hans eftermæle.

Da den amerikanske læge Jack Kevorkians tid var inde, var han for syg og svag til at gøre brug af den mulighed, som han kæmpede for at give andre. Han døde forleden på naturlig vis, 83 år.

Jack Kevorkian var i USA kendt som Doktor Død på grund af sin larmende og nogle gange makabre kampagne for lovliggørelsen af aktiv, lægeassisteret dødshjælp. Ifølge hans egen beregninger hjalp han op mod 130 uhelbredeligt syge mennesker med at afslutte deres liv, ofte ved hjælp af den berygtede selvmordsmaskine, som han havde bygget af skrot for blot 30 dollar (cirka 170 kroner). Maskinen gjorde det muligt for patienter selv at trykke på en knap, der sendte først et sovemiddel og siden en dødelig dosis gift ind i deres blodstrøm.

LÆS OGSÅ: Løsladelse af "Dr. Død vækker debat om aktiv dødshjælp

Jack Kevorkian var en polariserende figur i USA og dukkede i en periode jævnligt op på avisforsider og i tv-nyhedsprogrammer. Men både tilhængere og kritikere kan blive enige om, at den omstridte læge næsten egenhændigt formåede at sætte medlidenhedsdrab og betydningen af en værdig død på den offentlige dagsorden, og den komplekse etiske debat, som hans kampagne udløste, bidrog i sidste ende til at få tre amerikanske delstater til at lovliggøre nogle former for lægeassisteret selvmord.

Jack Kevorkians vej til berømmelse begyndte i 1989, da han demonstrerede sin selvmordsmaskine i en fjernsynsudsendelse.

LÆS OGSÅ: Dr. Død er død

Hans første dødspatient var den 53-årige alzheimerramte Janet Adkins, der i 1991 brugte maskinen til at tage sit eget liv bag i Kevorkians ramponerede Volkswagen-autocamper.

I de efterfølgende år blev maskinen brugt af en række mennesker med lidelser som kræft, sklerose og lammelse.

LÆS OGSÅ: 10 vigtigste ting at vide om aktiv dødshjælp

Kevorkian sammenlignede sig selv med borgerrettighedsikoner som Ghandi og Martin Luther King og insisterede på, at hans mission var humanitær og blot hjalp mennesker med at gøre en ende på frygtelige pinsler og at få en værdig død. Myndighederne så imidlertid anderledes på sagen. Kevorkian blev anholdt utallige gange og sad otte år i fængsel for manddrab, inden han stærkt helbredssvækket blev løsladt før tid i 2007 efter at have afgivet et løfte om aldrig mere at hjælpe andre med at begå selvmord.

Jack Kevorkian blev født i Michigan i 1928 som søn af immigranter fra Armenien. Han blev lægeuddannet fra University of Michigan, hvor han var en stjernestuderende, og han lærte sig selv at tale syv sprog, heriblandt russisk og japansk. Ifølge hans selvbiografi blev han interesseret i aktiv dødshjælp allerede som ung læge, da han oplevede, hvordan kræft kan hærge kroppen.

STORT TEMA: Aktiv dødshjælp

Trods Kevorkians bidrag til at få amerikanerne til at tale om det vanskelige spørgsmål om menneskers ret til en værdig død, så blev han aldrig en samlende figur i bevægelsen for lovliggørelsen af aktiv dødshjælp. Dertil var hans metoder for kontroversielle og vilkårlige.

Ifølge avisen New York Times syntes Kevorkian ikke at undersøge, hvorvidt hans patienter vitterligt var dødssyge, og han undlod angiveligt også at gøre en indsats for at skaffe dem psykologisk rådgivning. Da delstaten Oregon i 1997 vedtog en banebrydende lovliggørelse af lægeassisteret selvmord, brugte lovens penneførere Kevorkian som et skrækeksempel på, hvordan aktiv dødshjælp netop ikke bør se ud.

Jack Kevorkian forblev ugift hele livet og efterlader sig ingen børn.

M3JK8ckTqcg