Det mener ordførerne om aktiv dødshjælp

Skal vi have aktiv dødshjælp i Danmark? Kristeligt Dagblad har spurgt retsordførerne

Socialdemokraterne: Nej
Socialdemokraterne mener ikke, at aktiv dødshjælp er et etisk forsvarligt alternativt til en ordentlig smertelindring og omsorg for døende mennesker fra familie, pårørende og plejepersonale. Smertelindring og omsorg kan allerede i dag kombineres med ophør af livsforlængende behandling såkaldt passiv dødshjælp. Der skal være bedre tilbud til døende, for eksempel på landets hospitaler, og bedre muligheder for at dø i eget hjem, eller på hospice.
- Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne

Radikale Venstre: Nej
Radikale Venstre støtter ikke forslag om aktiv dødshjælp.
- Jacob Blomgren Knudsen, politisk-økonomisk chefkonsulent for Radikale Venstre

Det Konservative Folkeparti: Ja
De konservative folketingsmedlemmer er jo stillet frie på dette spørgsmål, da der er tale om en etisk problemstilling.
Jeg er personligt af den holdning, at der kan være tilfælde, hvor udsigterne til helbredelse er så små, og smerten ved at leve så stor, at nægtelsen af at hjælpe til en bedre død kan virke urimelig. At åbne for muligheden for aktiv dødshjælp i svære og uhelbredelige sygdomstilfælde vil naturligvis indebære nogle risici, som der nødvendigvis skal tages hånd om. Således må der aldrig herske tvivl om, at der foretages et fuldt oplyst og 100 % frivilligt valg af den pågældende person. Dette vil kunne sikres med krav om et vist tidsrum til at tænke over tingene, krav om psykologsamtaler osv. Kan en sådan ordning laves, så den lukker risikoen for misbrug eller pres, så er jeg villig til at se på sagen.
- Tom Behnke, retspolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti

SF: Måske
Nej, men SF vil gennemgå kriterierne for passiv dødshjælp og se på om der er behov for ændringer, herunder at tillade aktiv dødshjælp.
- Jonas Dahl, sundhedsordfører for SF

Liberal Alliance: Ved ikke
Det er ikke et spørgsmål, som Liberal Alliance har taget stilling til. Men personligt mener jeg, at det vil være en god idé at indføre aktiv dødshjælp i Danmark.
- Emil Ammitzbøll, retsordfører for Liberal Alliance

Kristendemokraterne: Nej
Vi mener, at livet er ukrænkeligt. Vi går ind for aktiv livshjælp blandt andet i form af hospice. Vi har netop sikret at Danmark får den hospice-kapacitet, der er behov for.
- Per Ørum Jørgensen, retsordfører for Kristendemokraterne

Dansk Folkeparti: Nej
I Dansk Folkeparti vil vi ikke acceptere, at døende danskere og deres pårørende skal have det pres hængende over sig, som det er, at skulle forholde sig til, om man vil tages af dage. Vi går i stedet en anden vej, og det er, at vi støtter opførelsen og driften af flere hospicer, hvor terminale patienter og deres pårørende kan få en anstændig og værdig død. Vi frygter ganske enkelt, at retten til aktiv dødshjælp af nogle vil blive opfattet som en pligt til at yde eller modtage aktiv dødshjælp. Derfor er den rette vej at støtte de terminale patienter, meget gerne på hospicer, samt deres pårørende, så de sammen kan få en smuk afsked med livet frem for en afsked med en sprøjte. Man skal også huske på, at de pårørende altid vil risikere at kunne føle sig som "bødler", hvis de vælger at indgå i en pagt om aktiv dødshjælp, og det er et meget, meget tungt kors at bære efterfølgende.
- Marlene Harpsøe, medlem af retsudvalget for Dansk Folkeparti

Venstre: Nej
Lad mig starte med at sige, at spørgsmålet om aktiv dødshjælp er utrolig kompliceret og indeholder mange svære overvejelser. Der er efter min mening en meget stor risiko for, at der vil ske en stigmatisering af syge og døende mennesker, som betyder, at de kan føle, at de måske bør vælge at dø. Men derudover mener jeg også, at der er så mange gråzoner i en eventuel lovliggørelse af aktiv dødshjælp, som vanskeliggør en klar og velovervejet beslutning om at få eller yde aktiv dødshjælp, og som for mig fører til, at vi ikke bør lovliggøre aktiv dødshjælp.
For alvorligt syge og meget lidende mennesker, er det en meget vigtig del af lægegerningen at kunne lindre smerte og lidelse. Det skal naturligvis ske ud fra en lægefaglig vurdering i hvert enkelt tilfælde, der også inkluderer et humanistisk helhedssyn. Mennesker kan være så syge og så lidende, at den nødvendige lægefaglige lindring medfører en medicinering, som på et tidspunkt kan fremskynde dødstidspunktet. Det er for mig at se ikke aktiv dødshjælp.
- Kim Andersen, retsordfører for Venstre

Enhedslisten: Nej
Jeg mener det er rigtig vigtigt at vi sikrer, at man kan få en værdig afslutning på sit liv, ved at sikre ressourcer til hospices, paliativ behandling og så videre. Jeg mener ikke at vi skal komme i en situation, hvor staten skal tage stilling til om et menneske må slås ihjel eller ej. Det vil være nedbrydende for respekten for menneskeliv.
- Line Barfod, retsordfører for Enhedslisten