Det Etiske Råd tager stilling til aktiv dødshjælp

Det Etiske Råd vil for første gang siden 2003 komme med en samlet udtalelse om emnet aktiv dødshjælp, også kaldet eutanesi. -

Det Etiske Råd vil for første gang siden 2003 komme med en samlet udtalelse om emnet aktiv dødshjælp, også kaldet eutanesi. - Scanpix

For første gang siden 2003 vil Det Etiske Råd afgive en samlet udtalelse om aktiv dødshjælp

Debatten om aktiv dødshjælp vil ikke forstumme. Og det får nu Det Etiske Råd til at reagere.

Efter flere uger, hvor enkelte medlemmer af rådet i medierne har udtalt sig om argumenterne både for og imod aktiv dødshjælp i forskellige landsdækkende medier, vil formanden nu sætte Rådet ned og tale emnet igennem. Diskussionerne vil blive fulgt op af en udmelding i løbet af 2012.

For en uge siden bragte Berlingske kronikken "Debatten der ikke vil dø" skrevet af Rådets formand Jacob Birkler, der har været en flittig stemme i aktiv dødshjælp-debatten, siden han indtrådte i Rådet i 2010.

I mandags skete det igen: Rådsmedlem og filosof Thomas Ploug deltog i en debat i Aftenshowet på DR sammen med filosof og lektor Klemens Kappel om, hvorvidt vi skal indføre aktiv dødshjælp i Danmark.

Debatten tog fart - igen - da Kristeligt Dagblad for uger siden bragte et stort interview med formand for Det Dyreetiske Råd Peter Sandøe om sin fars død under overskriften "Dør dyr mere værdigt end mennesker?"

Det står medlemmer af Det Etiske Råd frit for, om de vil udtale sig om et etisk emne, som Rådet ikke har behandlet, så længe de gør det klart, at de udtrykker sig på egne vegne - og altså ikke på vegne af Det Etiske Råd.

Men i kølvandet på den stadig tilbagevendende debat om aktiv dødshjælp, er det på tide med en klarere formuleret holdning fra Det Etiske Råd, lyder det fra rådet, som i en pressemeddelelse skriver, at "Formand Jacob Birkler vil indstille til Rådet, at aktiv dødshjælp bliver et af de etiske emner, som Rådet inkluderer i sit arbejdsprogram for 2012."

Rådet er tidligere kommet med en samlet udtalelse om aktiv dødshjælp, men det er ikke sket siden 2003 i rapporten "Eutanasi - lovliggørelse af drab på begæring?"


LÆS MERE OM AKTIV DØDSHJÆLP HER:

TEMA: Aktiv dødshjælp

10 vigtige ting at vide om aktiv dødshjælp


Læger: Patienter må godt dø af tørst

FOR: Folketingspolitiker Helge Adam Møller (K)

IMOD: Ole Hartling, tidligere formand for Det Etiske Råd


RETTELSE: I denne artikel kunne det tidligere opfattes som om, at enkelte medlemmer af Det Etiske Råd åbent har erklæret deres støtte til aktiv dødshjælp. Dette er ikke tilfældet. Rådet har kun forhold sig til argumenterne for og imod.

Kim Schou

Født 1982. Journalist fra Syddansk Universitet, bachelor i Film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Forhenværende freelance-redaktør på Egmont Serieforlaget og journalist på ugeavisen Udfordringen. 2010. Forfatter til bogen "Kinas kristne revolution" (2011). Journalist på Kristeligt Dagblad 2009-2014. Digital tilrettelægger på Kristeligt Dagblad 2014 ff.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Anna Netrebko og Plácido Domingo: "Jeanne d'Arc"

kr. 189,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.