Debat om død. Hvor går grænsen?

©PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/CLAUDE PRIGENT ; ILLUSTRATION manuscrits, ecritures, patrimoine, histoire, vieux francais, plume, encre, actes notaries.

"Smerten er stærkere end livsglæden."Sådan skrev 84-årige Nan Maitland i et afskedsbrev, inden hun tog på den sidste rejse fra London til selvmordsklinikken Dignitas i Schweiz. Foto: colourbox.com

relevante temaer

En ældre kvinde har sat gang i debatten om aktiv dødshjælp i England

"Smerten er stærkere end livsglæden."

Sådan skrev 84-årige Nan Maitland i et afskedsbrev, inden hun tog på den sidste rejse fra London til selvmordsklinikken Dignitas i Schweiz.

Med sin handling har hun pustet til debatten om aktivt selvmord og ikke mindst flyttet grænsen.

Nan Maitland var helt åndsfrisk og var ikke dødeligt syg. Smerten stammede fra hendes gigt, og hun ville undgå "at sygne hen, mens hun langsomt fik det værre", skrev hun ifølge avisen The Times i brevet.

Hendes beslutning er mødt med vrede og støtte. Vrede fra organisationen "Care nor Killing", som arbejder imod aktiv dødshjælp.

"Det sande mål for dem, der arbejder for en ændring af loven, er at tillade alle, uanset alder og helbred, at få hjælp til at gøre en ende på deres liv," siger doktor Peter Saunders fra organisationen til avisen Daily Mail.

Han frygter, at en regelændring vil føre til et pres på svage og sårbare personer, som er afhængige af andres pleje.

Nan Maitland var selv i mange år aktiv i den modsatte lejr og kæmpede for retten til selv at gøre en ende på sit liv, når tiden var kommet. Hun var medstifter af organisationen "Society for Old Age Rational Suicide" (foreningen for rationelt selvmord for ældre) sammen med den pensionerede læge Michael Irwin, der ledsagede Nan Maitland på rejsen til Schweiz.

"Hun fik opfyldt sine sidste ønsker på en vidunderlig og værdig måde," siger Michael Irwin til BBC Radio.

"Jeg har tidligere hjulpet andre til at dø, og hvis de har gode fornuftige grunde, er mentalt kompetente og er i en alder, hvor de ikke kan forvente at leve meget længere, så er det min opfattelse, at det skal være deres individuelle valg," fortsætter han.

Den 84-årige skotske læge Libby Wilson var rådgiver for Nan Maitland.

"Hvad er formålet med at leve videre, hvis du som hende har det sådan, at hver dag er en lidelse?", spørger hun i avisen The Herald Scotland.

I The Guardian reflekterer forfatteren Michele Hanson over, hvem det er, der kan få hjælp til at tage deres eget liv.

"Det er bekymrende, at liv og død nu minder om shopping-galskab, hvor kunden altid har ret. Du kan købe, hvad du vil: døden, et længere liv eller evigt liv, hvor din hjerne bliver frosset ned i håb om, at forskerne en dag kan vække den til live igen. Men de fattige er som sædvanlig strandet med, hvad de har," siger Michele Hanson.

Nan Maitland afsluttede sit liv med stil og helt afklaret. Det sidste måltid indtog hun sammen med venner aftenen før på et femstjernet hotel i Schweiz. Hun blev kørt til klinikken i en limousine og fik en manicure, før hun slugte den dødelige mikstur.

norum@k.dk

Bjarne Nørum

Korrespondent i Storbritannien Født 1969. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1995. Master i Anthropology and Cultural Politics fra Goldsmiths College, University of London i 2003. Tidligere ansat på Ringkøbing Amts Dagblad, Erhvervs-Bladet, Dansk Arbejdsgiverforening, Landsbladet/Landbrugsavisen og IDA, Ingeniørforeningen i Danmark. Korrespondent i Storbritannien med base i London siden november 2006. Forfatter til ”Turen Går Til Skotland” (2010/2014) og bidragsyder til ”Vide Verden: Wien” (2013).

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Mød Desmond Tutu og hans datter Mpho Tutu

kr. 70,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.