Unge kvinder glemmer prævention og får flere aborter

Ny undersøgelse viser, at unge kvinder undlader at bruge prævention. Foto: .

Stadigt flere kvinder under 25 får en provokeret abort, og cirka hver tredje kvinde er genganger. Ny undersøgelse viser, at halvdelen ikke bruger prævention. De unge ved meget mindre, end vi tror, lyder det fra eksperter

De glemmer det, tager chancen eller tror slet ikke, de kan blive gravide. Over halvdelen af de unge kvinder under 25 år, som bliver uønsket gravide, undlader at bruge prævention. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen blandt 1216 abortsøgende kvinder fra hele landet.

Men hvordan kan det være, at så mange unge piger bliver uønsket gravide i en tidsalder, hvor der er seksualvejledning på skoleskemaet, masser af glittede pjecer og informationskampagner målrettet de unge? Ifølge flere eksperter, skal man ikke lade sig snyde af, at nutidens unge virker mere oplyste og frigjorte.

"Der er en større uvidenhed og usikkerhed, end vi egentlig tror. I virkeligheden er der mange, der ikke kender ret meget til deres egen krop. Vi tror fejlagtigt, at de unge er så oplyste i dag, men det er de ikke nødvendigvis, selv om de har adgang til alle mulige former for information," siger generalsekretær i Sex og Samfund, Bjarne Christensen.

Han peger på, at de unge falder ned i et informationstomt hul, når de forlader folkeskolen, fordi de færreste ungdomsuddannelser har seksualoplysning på dagsordenen, selv om det er netop i den alder, at de unge bliver seksuelt aktive:

"Jeg tror, mange dækker sig ind under, at der nok er nogle andre, der oplyser de unge om den slags. Men vi må erkende, at selv om vi lever i en oplyst tid, er det ikke det samme, som at alle oplysninger når ud til de rette. Og alle har et ansvar for at de unge får den her viden – også forældrene," siger han.

Også ledende overlæge ved Roskilde Sygehus, Charlotte Wilken-Jensen, påpeger, at de unge synes at mangle en grundlæggende viden.

"Jeg tror, vi starter vores oplysning for sent og på for højt et plan. Vi skal starte meget tidligere, og så holde mere ved og gentage undervisningen rigtig mange gange," siger hun.

Den generelle abortrate i Danmark har være uforandret de seneste ti år, men netop blandt de helt unge piger har der været en stigning. Og undersøgelsen viser, at mange af de piger, der får en provokeret abort, er gengangere: 17 procent af de 15-19-årige og 38 procent af de 20-24-årige.

"Det tal er overraskende stort. Og vi mener, det blandt andet kan reduceres, ved at man sikrer sig, kvinderne får en snak på hospitalet om hvilken præventionsform, der er den mest fornuftige at bruge efter aborten, som så følges op med en samtale hos egen læge," siger projektleder i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse, Niels Sandø.

Når kvinderne bliver spurgt om, med hvem de har drøftet deres beslutning om abort, angiver langt de fleste deres partner, hver femte procent har talt med deres mor, mens 3,5 procent siger, at de slet ikke har talt med nogen. Og det kom bag på Charlotte Wilken-Jensen, at det stadig kan være tabu at tale med andre om:

"Det tal kom bag på mig, selv om det ikke er ret stort. Det er da frygteligt at stå alene med sådan en beslutning. Men det er ikke noget, vi spørger til, når de kommer for at få foretaget abort. Et eller andet sted betragter vi os selv om ekspeditionscentral. Vi vurderer om, de har brug for at få en støttesamtale, men vi går ikke ind i, hvem de har talt med om deres beslutning."

vaaben@k.dk