Nej, mener Anna Køster, talsperson ved Selskab for Ligestilling

Anna Dorthea E. S. Køster. Fotol: selskabforligestilling.dk

Må læger og sygeplejersker sige nej til at medvirke ved abort?

Amerikanske læger og sygeplejersker skal kunne nægte at medvirke ved aborter. Den ret har danske læger haft siden 1989. Men skal de fortsat have det?NEJ, mener Anna Køster, talsperson ved Selskab for Ligestilling

Hvorfor må læger og andre sundhedspersoner ikke nægte at medvirke til aborter?

Sundhedspersoner ved, hvad de går indtil, når de uddanner sig. Hvis de har moralske kvababbelser ved at medvirke til aborter, må de vælge et andet speciale end gynækologien. Der er ikke nogen mening i, at de skal arbejde på afdelinger, hvor kvinder søger hjælp til at afslutte en graviditet, som de ikke ønsker. Det lugter mistænkeligt meget af en sammenblanding af politik og religion, når man på den måde giver personalet ret til at undgå særlige arbejdsopgaver af hensyn til deres personlige moralske eller religiøse overbevisninger.

I lægeløftet lover man at redde liv. En abort er vel i sagens natur det modsatte, nemlig en afslutning af et i hvert fald potentielt liv. Er læger så ikke i deres gode ret til at nægte at medvirke?

Grænsen for, hvad et liv er, er ganske arbitrær. Det Etiske Råd vurderer, at alt før 12. uge ikke kan regnes for liv. Den grænse har landets folkevalgte politikere udarbejdet love på baggrund af, og det betyder, at alle danske kvinder har ret til at få foretaget en abort inden 12. uge. Vi ser ingen grund til, at den lovgivning drages i tvivl, og det er netop det, der sker, når læger med henvisning til en tilføjelse i loven kan nægte at deltage i abortindgreb.

Mange mennesker anser abort for mord en decideret forbrydelse. Kan man virkelig tvinge mennesker til i den grad at gå imod deres etiske og moralske principper?

Nej, det kan man på ingen måde. Det enkelte menneske har ret til sin tro og sin overbevisning. Men som læge eller sygeplejerske er man tvunget til at vælge. Man kan ikke arbejde på en gynækologisk afdeling i det offentlige og så nægte at deltage i de indgreb, som samfundet har vedtaget, at borgerne har ret til. Det hænger simpelthen ikke sammen. Og det er urimeligt overfor kvinderne.

Lægerne forhindrer jo ikke aborter, de vælger bare ikke at medvirke. Hvorfor er det urimeligt overfor kvinderne?

Kvinder, der søger abort, står i forvejen i en ømtålig og sårbar situation. De skal ikke risikere at blive mødt af læger, sygeplejersker eller social og sundhedshjælpere, der taler nedsættende om deres beslutning eller stiller spørgsmål til deres moral. Det er en urimelig behandling af kvinder, der efterspørger et indgreb, som samfundet har besluttet, at de har ret til.

LÆS OGSÅ: JA, mener Preben Rudiengaard (V), formand for sundhedsudvalget og læge