Modstandere og tilhængere fyrer op for debatten om abort i Spanien

Tempelriddernes borg i Ponferrada. Foto: Lawrence JC Baron / Demotix/ Denmark

En avis kalder kvindernes kamp for fri abort for "et perverst bluffnummer" fra Venstrefløjens side, mens biskop sammenligner abort med holocaust. Sindene er i kog i Spanien, hvor debatten om abort koger og syder

Abort har slået flere mennesker ihjel end Den Spanske Borgerkrig!.

Det er skuffende at bo i et land, hvor kvinder har så få rettigheder!.

To udsagn hentet fra hver sin fløj i den stillingskrig, som abortdebatten i Spanien har udviklet sig til i de seneste dage. Og skal man bruge debatten som rettesnor for, hvad spanierne mener, er der ingen blød mellemvej. Enten er man for, eller også er man imod abort. Ingen gråzone. Intet kompromis i den debat, der er opstået, efter at den borgerlige regering har fremlagt planer om at afskaffe den frie abort, som har været gældende siden 2010. Regeringen vil genindføre loven om kriterier, der betyder, at en kvinde kun kan afbryde sit svangerskab, hvis der er fysisk eller psykisk fare for hendes liv. Eller hvis hun har været udsat for en voldtægt. Her er grænsen dog sat til 12. graviditetsuge.

Den katolske kirkes ledelse, der ellers har holdt lav profil, er nu kommet på banen og har meldt sit standpunkt ud, så der ikke er noget at tage fejl af.

LÆS OGSÅ:
Kvindekamp og abort: At få mænd til at give afkalde på deres magt må være vejen frem

Abort er en tavs form for holocaust. Siden 1985 er der foretaget over to millioner aborter i Spanien, og denne praksis har taget livet af flere mennesker end Den Spanske Borgerkrig, som biskop Juan Antonio Reig Plá udtrykte det over for Europa Press og andre spanske nyhedsbureauer.

Kirken har ved tidligere lejligheder tilkendegivet, at abort er en forbrydelse, som fører til eksklusion. Og nu har 300 kvinder fra en feministisk gruppe på Tenerife bedt øens biskop om at blive ekskommunikeret (bandlyst) af kirken, fordi de selv har fået abort eller har deltaget i et abortindgreb. Men biskoppen siger til radiostationen Cadena SER, at kvinderne ikke behøver sende en ansøgning, fordi de automatisk er blevet ekskommunikeret.

De er katolske, så de kender reglerne, siger Bernardo Álvarez til Cadena SER.

Ifølge journalisten Isabel San Sebastian har aborttilhængerne svøbt sig i dødens flag.

Venstrefløjen laver et perverst bluffnummer, der består i at overbevise kvinden om, at hun skal dræbe det uskyldige væsen, der vokser inden i hende, og fremstille det som et tegn på hendes frihed, som hun skriver i en kronik i den konservative avis ABC.

For Judith Sunderland, der er seniorforsker ved Human Rights Watch, er der derimod ingen tvivl om, at det vil være et tilbageskridt for spanske kvinders menneskerettigheder, hvis regeringen afskaffer den frie abort.

Det er meget sandsynligt, at FNs Menneskerettighedskomité vil afkræve den spanske regering svar på, hvordan den kan forsvare at afskaffe abort, når det samtidig vil skubbe mange kvinder ud i at få foretaget usikre indgreb, der kan medføre deres død, skriver hun i en kommentar i den socialistiske avis El País.

Ifølge over 100 nationale og internationale lægefaglige organisationer og grupper, deriblandt The European Society of Contraception, vil afskaffelsen af abort føre til mindst 50.000 illegale indgreb i Spanien og i udlandet.

Det eneste, vi så kan gøre, er at forsøge at gøre disse aborter så sikre som muligt, siger lægen Modesto Rey Novoa til netavisen El Boletín.

Ikke alle læger har dog den samme holdning.

At beslutte over et andet menneskeliv gør dig ikke fri. Det eneste, det gør dig til, er mor til et dødt barn, skriver foreningen Læger for Livet på foreningens Twitter-konto.