Menneskerettighedsdomstol underkender irsk abortlov

I Irland har moren ikke ret til abort, hvis graviditeten er til fare for hende. Det kritiseres nu af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Domstol kritiserer Irland for, at landet ikke har implementeret retten til abort, hvis en graviditet er til fare for moderen. Derimod kan sociale forhold ikke rokke ved det irske abortforbud

Irland handlede mod menneskerettighederne, da de forbød en kræftsyg kvinde abort.

Det fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg i går.

Dommen vil genåbne den irske debat om abort og ikke mindst spørgsmålet om, hvornår en graviditet er til fare for moderen.

Kvinden, som kun går under navnet "C", havde været gennem behandling for en sjælden form for kræft, da hun utilsigtet blev gravid. Frygten for, at graviditeten ville få sygdommen til at blusse op igen, fik hende til at søge om abort. Men de irske sundhedsmyndigheder fandt ikke, at det var grund nok til at bevilge en abort. Kvinden måtte derfor rejse til Storbritannien for at få aborten der.

Dommerne i Strasbourg kritiserer Irland for, at landet ikke har implementeret retten til abort, hvis der er en risiko for moderens liv, hvorfor kvinden ikke fik den rette lægelige og juridiske rådgivning.

"Irland har forbrudt sig mod sagsøgeren "C" og hendes ret til respekt for hendes privatliv, fordi landet ikke har indført den eksisterede forfatningsmæssige ret til en lovlig abort i Irland," hedder det i dommen.

Kvinden var en af tre, som med hjælp fra organisationen Irish Family Planning Association havde stævnet den irske regering ved Menneskerettighedsdomstolen med påstand om, at det gik ud over deres værdighed, sociale anseelse eller helbred, at de var tvunget til at rejse til Storbritannien for at få en abort.

Hvor Domstolen slår fast, at Irland har forbudt sig mod retten til abort, hvis moderens helbred er i fare, afviste dommerne, at sociale og medicinske gener er nok til at rykke ved den strenge irske abortlov.

En anden irsk kvinde, som risikerede en graviditet uden for livmoderen, fik ikke medhold ved menneskerettighedsdomstolen. Det samme gjaldt for en litauisk kvinde bosat i Irland. Hun er tidligere alkoholiker og stofmisbruger, og hun frygtede, at en ufrivillig graviditet ville gå ud over hendes forsøg på at blive genforenet med sine tvangsfjernede børn.

I de to sager gav Menneskerettighedsdomstolen derfor Irland medhold i, at der er tradition for, at domstolen respekterer de enkelte landes abortpolitik.

Selvom Irish Family Planning Association kun fik medhold i en ud af tre sager, kalder direktør Niall Behan dommens kritik af den irske regerings holdning til abort for "betydningsfuld og signifikant".

norum@k.dk