Kvinder demonstrerer mod tyrkisk familiepolitik

Blandt demonstranterne i Tyrkiet – her fra Taksim-pladsen i Istanbul – har også været kvinder, der har protesteret mod et lovforslag fra regeringen, som vil gøre det sværere at få foretaget en abort. – Foto: Bülent KilicAFP.

Protesterne mod premierminister Erdogan har også tiltrukket kvinder, som demonstrerer mod ny lov, der vil begrænse muligheden for at få abort

Inden tyrkisk politi ryddede Gezi-parken for demonstranter, hang bannere for alt fra miljøorganisationer over advokater til feminister mellem parkens træer. Mange tyrkiske kvinder har tilsluttet sig demonstrationerne mod premierminister Recep Tayyip Erdogan i protest mod regeringens familiepolitik, som de mener begrænser kvinders rettigheder og muligheder i Tyrkiet.

I de seneste 11 år er der indledt en statslig krig mod kvinder. Før den her regering var det heller ikke et paradis for kvinder her, men hver gang Erdogan åbner munden for at sige noget om kvinders rettigheder, har det stor negativ indflydelse, siger Sezen Yalcin.

LÆS OGSÅ: Den tyrkiske tumult er tegn på demokratisk vokseværk

Hun har taget del i demonstrationerne fra begyndelsen og arbejder i en frivillig organisation, som forsøger at fremme homoseksuelle og transseksuelles rettigheder.

Især har et forslag til ændringer i loven om abort skabt debat i Tyrkiet. Abort har været lovlig i Tyrkiet siden 1983, og ændringerne vil officielt ikke begrænse retten til abort eller forkorte perioden på 10 uger, hvor kvinder lovligt kan få abort, men det vil gøre det vanskeligere at få abort udført.

Lovforslaget indebærer, at aborter fremover kun må blive udført af fødselslæger og kun på hospitaler, modsat i dag hvor aborter også udføres på lokale lægeklinikker og af lægepersonale med en særlig certificering. Desuden vil fødselslæger fremover have ret til at nægte at udføre en abort, hvis det er imod deres samvittighed. Altsammen faktorer som har fået læger og menneskerettighedsorganisationer i Tyrkiet til at advare om, at lovforslaget i praksis vil gøre det umuligt at få abort på lovlig vis.

Premierminister Erdogan har tidligere omtalt abort som mord, og hans udtalelser om, hvor mange børn kvinder bør få, har vakt opsigt og vrede blandt de tyrkiske kvinder.

Et eller to børn vil betyde konkurs. Tre børn vil betyde, at vi ikke forbedrer os, men heller ikke går tilbage. Derfor gentager jeg, at tre børn er nødvendige i hver familie, fordi vores befolkning risikerer at ældes, har Erdogan tidligere sagt.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har advaret mod, at en strammere abortlovgivning vil risikere at begrænse kvinders ret til selv at vælge hvornår og med hvem, de vil have børn hvilket er i strid med internationale menneskerettighedskonventioner. Desuden vil en begrænset tilgang til aborter sandsynligvis betyde en stigning i ulovlige og usikre aborter, mener organisationen.

Zozan Ozgokce er grundlægger af organisationen Vakad, som driver flere end 50 kvindecentre i hele Tyrkiet. Hun mener, at den tyrkiske regering gennem de seneste 10 år har lagt stigende vægt på familien frem for på kvinden som individ.

Regeringen sigter efter at beskytte familien som helhed og mener, at kvindernes rolle er som en del af familien. Kvinder bliver ikke set som individer med egne rettigheder, siger Zozan Ozgokce.

Offentlige kvindecentre giver mere og mere undervisning i, hvordan man er en god mor og passer sin familie i stedet for at undervise i at være et individ for eksempel som fraskilt kvinde eller single, siger hun.

22-årige Umut Ogulu, der studerer filmvidenskab, har tilsluttet sig den seneste tids demonstrationer. Hun mener, at regeringen med sin retorik og lovgivning forsøger at fastholde tyrkiske kvinder i en gammeldags rolle.

Erdogan mener, at kvinders mission i livet er at føde. Men jeg mener ikke, at mit formål er at få børn og at være nogens hustru. Mit mål er at være et helt menneske og gøre gode ting her i verden, siger hun.