Kamp om værdierne på Den Iberiske Halvø

Marine Le Pen fra højrefløjspartiet Front National står til at få 20 procent af stemmerne ved det kommende franske præsidentvalg - men måske får hun slet ikke mulighed for at stille op. Foto: Rodrigo Garcia/SIPA/.

Efter en periode, hvor de borgerlige regeringer i Portugal og Spanien har haft økonomien i fokus, er værdipolitikken nu i centrum

Flere europæiske lande så med forundring på Spanien, da den socialistiske regering i 2005 vedtog, at homoseksuelle kunne gifte sig. Selv Danmark blev på det punkt distanceret af det overvejende katolske Spanien. Der skete meget på den værdipolitiske front, blandt andet indførte det socialistiske styre ligestilling helt ind i partiets organer, og i 2010 kom loven, der gav kvinder ret til at abortere uden begrundelse indtil 14. graviditetsuge.

Året efter vandt den konservative Mariano Rajoy en jordskredssejr, og hans borgerlige regering kunne med sit komfortable flertal i parlamentet stort set diktere alle lovforslag igennem. Rajoy satte i første omgang fokus på at rette økonomien op, og i det spil blev der kun lidt plads til værdipolitik.

LÆS OGSÅ: Spansk splid om ny abortlov

Men nu er de konservative vendt tilbage med en række nye love og lovforslag, der genindfører konservative værdier og for nogle forslags vedkommende også begrænser visse opnåede borgerrettigheder. Foruden det nye lovforslag om at afskaffe abortretten har den borgerlige regering ændret loven om retten til at protestere, så det blandt andet bliver forbudt for demonstrationer at omringe parlamentet. Et andet initiatitiv er, at regeringen har afskaffet skolefaget etik og samfund og i stedet opgraderet religion, så dette fag tæller med til eksamen.

Nabolandet Portugal er en kopi af Spanien, hvad angår udviklingen i retning af flere værdipolitiske slagsmål. En lov om homoseksuelles ret til at indgå ægteskab trådte i kraft i 2010 under en socialistisk regering. Men så kom en borgerlig regering til. Først satte den alt ind på at rette op på økonomien, der lå endnu mere i ruiner end i nabolandet. Og nu, et par år senere, er den ved at pille ved de værdier og rettigheder, som den finder for vidtgående.

Diskussionen bølger lige nu højest i Spanien:

Hvad værdipolitik angår, er Spanien rullet tilbage i tiden. Den slags reformer skal være konstante over mange år, for at resultaterne kan mærkes i samfundet. Og det ser ikke ud til at have samme prioritet for den borgerlige regering, som det havde for den socialistiske, siger Lorenzo Cachón, der er professor i sociologi ved Madrids Complutense Universitet.

Nedskæringerne på områder som sundhed og uddannelse, men måske især for-slaget om at afskaffe den frie abort, viser, at denne regering har andre værdier. Men jeg tror, at den begår en dumhed, for den risikerer at miste de mange moderate stemmer, siger Lorenzo Cachón.

Afskaffelsen af den frie abort ses dog ikke af alle som et tilbageskridt for de spanske kvinder.

Nogen kalder det for rettigheder at indføre denne form for falsk feminisme, som forsøger at pådutte hele samfundet sine interesser, som fordrejer sandheden, og som fremstiller den som frihed og fremskridt. Men hvordan kan man kalde det for en rettighed at udføre en så voldelig og uretfærdig handling som at dræbe den ikke fødte og forårsage skade på moderen?, siger Alicia Latorre, formand for den spanske sammenslutning af anti-abort-foreninger Provida.

På ligestillingsområdet har den borgerlige regering skåret budgettet med en fjerdedel og nedlagt ligestillingsministeriet. Det betyder, at Spanien er faldet fra en 11. plads i 2010 til en 30. plads i 2013 på World Economic Forums (Det Verdensøkonomiske Forum) liste over lande med mest ligestilling mellem kønnene.

Hver gang, de borgerlige har gennemført en reform, er den blevet mødt med protester, for eksempel har der næsten hver uge gennem halvandet år været demonstrationer i Madrid mod privatiseringen af seks hospitaler. Samtidig har medierne bugnet af debat.

Denne debat udspringer ikke af krisen, men af forskelle i ideologi og værdikamp. De borgerlige føler, at de mistede så meget terræn på værdiområdet under otte års socialistisk styre, at de nu forsøger at trække vægtskålen i deres favør, siger sociologen Lorenzo Cachón.

Men kan man ikke tænke sig, at den socialistiske regering var for progressiv, og at tingene nu går i balance igen, fordi spanierne i realiteten ikke kunne kapere så mange nye værditiltag så hurtigt?

Nej, jeg mener bestemt, at reformerne blev vel modtaget af et stort flertal i Spanien. Det på trods af at den katolske kirkes biskopper førte en intensiv kampagne mod flere af lovene og for første gang siden Franco-diktaturet gik på gaden og demonstrerede mod blandt andet loven om homoseksuelles ret til at indgå ægteskab, siger Lorenzo Cachón.

I Portugal er den borgerlige regering også i gang med at trække værdierne i deres retning. Den konservative regering har besluttet at forhale ikrafttrædelsen af en lov, der vil give homoseksuelle par ret til at adoptere hinandens børn, så begge forældre har myndigheden over dem i modsætning til nu, hvor kun den ene part kan adoptere. Partiet vedtog, at loven skal til folkeafstemning, fordi det mener, at alle portugisere skal høres, og det kan, hvis et flertal stemmer for loven, betyde, at den tidligst kan træde i kraft om et års tid.

Det er skamfuldt over for Europa og resten af parlamentet, men det er især skamfuldt over for de familier, for hvem det er livsvigtigt, at deres børn får retten til at blive anerkendt som børn af begge forældre, sagde Paulo Pamplona Corte-Real, formand for den portugisiske forening af homoseksuelle.