Ja, mener Preben Rudiengaard (V), formand for sundhedsudvalget og læge

Preben Rudiengaard

Må læger og sygeplejersker sige nej til at medvirke ved abort?

Amerikanske læger og sygeplejersker skal kunne nægte at medvirke ved aborter. Den ret har danske læger haft siden 1989. Men skal de fortsat have det?

JA, mener Preben Rudiengaard (V), formand for sundhedsudvalget og læge

Hvorfor skal læger og andre sundhedspersoner have ret til at nægte at medvirke ved aborter?

Læger og sygeplejesker kan have etiske, moralske eller religiøse grundholdninger, der gør, at de ikke vil deltage i aborter. Det kan vi være enige eller uenige i, men vi skal respektere det. Jeg har selv foretaget abortudskrabninger og er afklaret med det, men jeg har altid haft respekt for de kolleger, der ikke har villet gøre det. Det skal vi også have som samfund.

Men hvordan kan det være, at en personalegruppe ansat i det offentlige kan nægte at udføre et stykke arbejde, som Folketinget har vedtaget, skal gennemføres?

En ting er, hvad Folketinget vedtager er det rigtige, noget andet er, hvad den enkelte mener og tror. Så længe man ikke ødelægger eller saboterer noget for andre, men bare forbeholder sig retten til ikke at deltage i ting, man ikke kan stå inde, skal det respekteres. Det er klart, at en læge ikke kan afvise at lave en udskrabning på en kvinde, som møder op med en styrtblødning det er at gå imod lægeløftet. Men det her handler jo om planlagte og provokerede aborter , og i det felt skal der være plads til folks personlige overbevisninger.

Burde de ikke tage konsekvensen af, at det demokratiske samfund, de lever i, har sagt ja til fri abort og finde sig et andet arbejde?

Nej, det er der da ingen grund til. Vi kan bruge de folk i mange andre funktioner i sundhedsvæsnet. Og så længe, der er læger og sygeplejesker nok, som gerne vil foretage aborter, og kvinder ikke skal vente på indgrebet, ser jeg ingen grund til at røre ved sundhedspersonalets ret til at nægte.

Men hvor går grænsen skal læger og sygeplejersker, der af religiøse eller moralske årsager, finder organdonation eller blodtransfusioner problematiske, så også kunne fritages de indgreb? Jamen altså, de læger må jo så vælge et speciale, hvor de ikke skal beskæftige sig med den type arbejde. Hvis udførelsen af nogle indgreb kompromitterer deres grundlæggende holdninger og værdier, må de jo undgå dem. Sundhedsloven giver læger og andre sundhedspersoner ret til at nægte at udføre eller medvirke til provokeret abort den lov ser jeg ikke grund til at udvide til flere indgreb.

LÆS OGSÅ: NEJ, mener Anna Køster, talsperson ved Selskab for Ligestilling