Foster overlevede to dage efter abort

Den italienske abortlovgivning ligner den danske med en abortgrænse på 12 uger. Derefter skal der søges om særtilladelse til abort. Jo længere fremme, man er i graviditeten, jo sværere bliver det at få lov til abort. Foto: SIARI Karim/PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

En aborteret dreng overlevede næsten to døgn i Italien. Det samme kunne ske i Danmark, men reglerne er stramme nok, som de er, mener næstformand i Det Etiske Råd

En abort, foretaget på et 22 uger gammelt foster med medfødt handicap, har genstartet den italienske abortdebat.

Efter aborten, der blev foretaget i den syditalienske by Rossano, regnede lægerne med, at barnet var dødt. Men da hospitalspræsten, fader Antonio Martello, godt 20 timer senere ville bede en bøn for barnet, opdagede han, at barnet stadig trak vejret. Barnet var på dette tidspunkt svøbt i et lagen og havde endnu ikke fået klippet navlestrengen.

Herefter tilkaldtes hospitalets læger, der straks bragte barnet til en specialafdeling, hvor det så døde knap et døgn senere.

Også i Danmark kan nogle fostre overleve kortvarigt efter meget sen abort, siger dr.med. Lotte Hvas, næstformand i Det Etiske Råd.

Hun har hørt om tilfælde, hvor sygehuspersonale har siddet med aborterede fostre, som har trukket vejret, og kort efter er døde. At den italienske dreng overlevede i hele to døgn uden tilsyn er frygteligt, siger hun, men ikke nødvendigvis overraskende.

– Det er ikke en utænkelig situation. Vi ved, at der er dillemmaer omkring aborter på det her meget sene tidspunkt, siger hun.

Den italienske abortlovgivning ligner den danske med en abortgrænse på 12 uger. Derefter skal der søges om særtilladelse til abort. Jo længere fremme, man er i graviditeten, jo sværere bliver det at få lov til abort. Kun i tilfælde af meget svære handicap, eller hvor det forventes, at barnet vil dø kortvarigt efter fødslen, gives der tilladelse så sent som 22. uge eller 24. uge, som er det seneste tidspunkt, man i Danmark kan få foretaget en abort.

– Man skal gøre alt, hvad man kan, for at undgå sene aborter. Derfor skal der også tungtvejende grunde til det i 22. uge i Danmark, siger Lotte Hvas.

Alligevel skal skrækhistorier som denne ikke føre til en ændring af den nuværende, danske abortlovgivning. Reglerne er stramme nok, som de er, mener hun.

Udover at sagen har skabt fornyet debat om abortgrænsen i Italien, har den også ført til en politiundersøgelse af lægernes ansvar for barnets død. Eugenia Roccella, vice-sundhedsminister, påpeger blandt andet, at der med lægernes manglende hjælp til det levende barn kan være tale om drab.

– Vi må huske, at når en baby først er født, er det en italiensk statsborger, jævnbyrdig med alle andre, og har derfor alle grundlæggende rettigheder, herunder retten til lægehjælp og en forventning om at få den bedst mulige hjælp, siger hun ifølge den britiske avis The Daily Telegraph fredag.

Sagen har skabt yderligere debat, da det er anden gang inden for få år, at et foster overlever en sen abort. Det samme skete i 2007, da et 22 uger gammelt foster også holdt sig selv i live i tre dage efter abort-indgrebet, foretaget på et hospital i Firenze.

Også i Danmark foreskriver reglerne, at hvis fosteret overlever aborten, må personalet ikke slå det ihjel.