Fordomme og abort: Definitionen på et menneske er større end dets handicap

"Jeg møder mange mennesker med handicap. Engagerede, humoristiske og dedikerede mennesker, som forsøger at forme deres egen tilværelse efter bedste evne," skriver Tue Byskov Bøtkjær. På billedet ses en person i gang med kørestols-rugby. Foto: .

Det kan være hårdt og svært at have et handicap, men vi undgår ikke sorg og smerte ved at fravælge mennesker med handicap før fødslen

LØRDAG DEN 25. maj havde Kristeligt Dagblad en forsidehistorie om danskernes mening om sen abort, hvis der er udsigt til at få et barn med handicap. Den læste jeg med stor interesse som formand for Det Centrale Handicapråd.

Tre ud af fire svarede, at nedarvede sygdomme med kraftigt forkortet levetid skal berettige til sen abort. 9 ud af 10 af de 66 procent af danskerne, som billiger abort efter den 12. graviditetsuge, svarede, at multihandicap med manglende førlighed og behov for omfattende og permanent pleje og pasning skal berettige til sen abort.

Det er tankevækkende svar. For deltagerne i undersøgelsen er blevet stillet et spørgsmål, som jeg synes er interessant. De blev bedt om at forholde sig til et helt liv ud fra én parameter.

Lad mig spørge på en anden måde: Ville man have fravalgt en genial teoretisk fysiker som Stephen Hawking, hvis man på forhånd vidste, at han havde en nedarvet sygdom med kraftigt forkortet levetid og behov for omfattende og permanent pleje og pasning? Ja, det ville 9 ud af 10 deltagere i undersøgelsen give mulighed for. Siger det alt om matematikprofessor, far til tre og forfatter Stephen Hawking? Nej, vel.

Handicap er et vilkår, men det er ikke hele definitionen på et menneske. Langtfra. Jeg møder mange mennesker med handicap. Engagerede, humoristiske og dedikerede mennesker, som forsøger at forme deres egen tilværelse efter bedste evne. Mange er mødre, fædre, bestyrelsesmedlemmer, støttemedlemmer i den lokale håndboldklub, have-entusiaster eller politisk interesserede ligesom alle andre. Og så har de et handicap. Nogle på endog meget svære vilkår. De lever et liv med et handicap. Men det betyder ikke, at de lever et handicappet liv.

Det kan være hårdt og svært at have et handicap, men vi undgår ikke sorg og smerte ved at fravælge mennesker med handicap før fødslen: I dag fødes 9 ud af 10 ikke med deres handicap. Det kommer i løbet af livet på grund af trafikulykker, sygdom, uheld. Ting, som vi gerne ville beskytte os mod, men som vi ikke har indflydelse på. Vi kan alle få et handicap, og det vil helt sikkert udfordre os. Men det fjerner ikke alle de andre ting, som betyder noget i tilværelsen.

Man behøver heller ikke et handicap for at opleve prøvelser i tilværelsen. Ingen slipper gennem livet uden sorg eller svære prøvelser. Det er del af menneskelivet.

Dette skal ikke læses som et indlæg for eller imod abort på det ene eller det andet tidspunkt eller af den ene eller den anden grund. Den diskussion er vanskelig både generelt og for dem, der skal tage en konkret beslutning.

Men jeg vil gerne slå et slag for, at vi respekterer glæden ved livet under mange forskellige vilkår. Den respekt bør vi møde mennesker med og tage med i den vanskelige diskussion om abort. Vi kan ikke afskrive et menneskes livskvalitet på forhånd.

Tue Byskov Bøtkjær er formand for Det Centrale Handicapråd