Europæisk værdikamp om abort: Frankrig liberaliserer og Spanien strammer

I lørdags demonstrerede både tilhængere og modstandere af lovændringen og fri abort i Paris. Her er det abortmodstandere, der hylder, at Spanien netop har strammet abortlovgivningen. – Foto: Arnaud Guillaime/SIPA/.

Den internationale debat om abort tager fat, efter at Frankrig bekræfter og styrker retten til abort, mens der i Spanien er en tydelig risiko for et tilbageslag for retten til fri abort

Det er den nye værdikamp, der vil ryste Frankrig i de kommende måneder. Men det er også en europæisk kamp, der trækkes op i horisonten, få måneder før valget til Europa-Parlamentet.

Det franske parlament vedtog natten til i onsdags to dage før den planlagte afstemning i morgen at liberalisere adgangen til abort, i hvert fald på papiret. Og ligestillingsminister Najat Vallaud-Belkacem lægger ikke skjul på, at initiativet også er et svar på den spanske regerings beslutning om en markant stramning af den ret til abort, som blev indført af den foregående regering for blot fire år siden.

Kvinder skal have ret til selv at vælge, om de vil føre en graviditet til ende. Det er vigtigt at holde fast i dette personlige valg på et tidspunkt, hvor der i andre lande, og især i Spanien, er en tydelig risiko for et tilbageslag for retten til fri abort. I Frankrig vil vi bekræfte og styrke retten til abort, har ministeren udtalt til radiostationen RTL.

LÆS OGSÅ: Abort deler vandene i Europa-Parlamentet

Lovændringen, som blev vedtaget ved førstebehandlingen, fjerner det hidtidige krav om, at kvinden skal være i en tilstand af psykisk nød for at få abort. I praksis har kravet meget lille betydning, for ingen får afslag på abort, når blot det sker inden for de lovmæssige 12 uger. Men symbolsk er det en vigtig ændring, er både tilhængere og modstandere af abort enige om. Lovændringen signalerer, understregede ministeren under parlamentsdebatten, at fri abort er en fuldgyldig ret og ikke kun noget, der tolereres.

Og hendes partifælle og forgænger på posten som ligestillingsminister, Nicole Ameline, erklærede at, det er et juridisk tilbageskridt og et nederlag for fornuften, at kvinder ikke tilkendes retten til selv at bestemme over deres krop. Hvis Frankrig ikke styrker kvindernes rettigheder, vil det være forræderi mod vores tradition.

For forslagets modstandere er fjernelsen af formuleringen om psykisk nød et udtryk for, at abort banaliseres.

Abort har karakter af noget, der undtagelsesvist kan tillades. Regeringen vil i stedet gøre det til en fuldgyldig rettighed. Over for denne banalisering er det vores pligt at holde fast i det, der signalerer undtagelsen, udtaler formanden for Fran-krigs Kristeligt-demokratiske parti, Jean-Frédéric Poisson, til dagbladet Le Figaro.

Det er et rent ideologisk forslag, mener også gaullistpartiets formand, Jean-François Copé, i et interview med magasinet Valeurs Actuelles.

Netop derfor møder regeringens forslag også kritik blandt nogle af tilhængerne af fri abort, som blev vedtaget for præcist 30 år siden i januar 1974 på foranledning af daværende sundhedsminister og centrumpolitiker Simone Veil.

Man skal ikke pille ved Veil-loven. Den kan ikke holde til splittelse, udtaler tidligere landbrugsminister fra midterpartiet UDI, Bruno Le Maire, til BFM-TV.

Og hans kollega, Jean-Louis Borloo, beklager, at loven skaber en unødvendig kløft i samfundet, som er kilde til spændinger og splittelse.

Sidste lørdag demonstrerede både tilhængere og modstandere af lovændringen og fri abort i Paris, kun få måneder efter at et andet værdipolitisk tiltag, indførelsen af ægteskab for par af samme køn, sendte tusinder af franskmænd på gaden i protest.

Forslaget skal nu behandles i Senatet, mens et yderligere forslag om at indskrænke lægernes ret til at nægte at foretage abort af samvittighedsgrunde vil blive fremsat i de kommende måneder.

Frankrig tegner til at blive den anden front ved siden af Spanien i det europæiske opgør, der synes på vej.