Etisk råd kræver, at fostre bliver behandlet værdigt

Ifølge loven betragtes det ufødte foster først som et barn efter 22.uge. Foto: Siari Karim.

Fælles retningslinjer for, hvordan hospitaler håndterer aborterede fostre, og alle steder bør man tilbyde forældre anonym nedgravning af deres foster. Sådan lyder en enig anbefaling fra Det Etiske Råd

Der skal ikke længere være forskel på, hvordan man behandler aborterede fostre, så ét hospital nedgraver fostre på kirkegården, mens et andet hospital sender dem på forbrændingsanstalten som biologisk affald. Sådan lyder det i en anbefaling fra Det Etiske Råd, som blev offentliggjort i går.

LÆS OGSÅ: Fostrene i fryseren under Herlev Hospital

De 17 medlemmer er også enige om, at der bør tilbydes anonym nedgravning af fostre aborteret efter uge 12 – tidsgrænsen for fri abort – men at forældrene altid skal inddrages i beslutningen om, hvordan fostret håndteres.

DOKUMENTATION:Læs Det Etiske Råds udtalelse

"Jeg er ikke så optaget af, at vi i Det Etiske Råd detaljeret skal beskrive, hvordan det skal foregå, men der skal være en standardløsning med anonym nedgravning, som forældrene oplyses om finder sted, og som de kan fravælge. Hvis man ønsker at få det bortskaffet som risikoaffald, skal man have den mulighed, og man skal også have mulighed for at få fostret udleveret, så man kan foretage en begravelseslignende handling, hvis man ønsker det," siger næstformand i rådet, tidligere sundhedsminister Ester Larsen.

Der foretages årligt over 16.000 aborter i Danmark. I 2009 blev 838 af dem foretaget efter 12. uge med tilladelse fra abortsamråd og Abortankenævnet. Hertil kommer 1378 fostre, der blev aborteret spontant.

Ifølge loven betragtes det ufødte foster først som et barn efter 22.uge. Men uanset at fostret ikke har samme juridiske rettigheder som et barn, bør vi som samfund "behandle aborterede fostre sømmeligt," som det hedder i udtalelsen fra rådet.

Medlemmerne er dog uenige om, hvorvidt tilbud om nedgravning også bør gælde fostre aborteret før 12. uge.

Medlem af rådet, dyrlæge Lene Kattrup mener, at alle fostre bør være omfattet:

"Et er, at vi går ind for fri abort – men derfor kan samfundet godt have en etisk holdning til, at vi behandler fostrene med værdighed og ikke som hospitalsaffald. Jeg mener, det er vigtigt, at vi sender et signal på det her område om, hvor humant og civiliseret et samfund vi er. Det kan synes fuldt af dilemmaer, når vi rent faktisk anerkender abort, men vi behøver ikke lave dobbelt krænkelse ved at smide fostret i skraldespanden."

Et flertal af de danske hospitaler har de senere år udviklet alternativer til at sende fostrene til forbrændingen. Men ordningerne varierer fra hospital til hospital: Nogle steder bliver fostrene lagt i små bokse og gravet ned, mens man andre steder samler fostrene og kremerer dem i en voksenkiste. Og informationen til forældrene svinger fra en mundtlig besked til en særlig pjece.

Nu er det op til politikerne at beslutte, om der skal indføres fælles retningslinjer, og i så fald hvordan de skal udformes. Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen er glad for Det Etiske Råds anbefalinger.

"Nu handler det om, at der bliver draget politiske konsekvenser. Og vi håber at nå frem til en fremgangsmåde, hvor man viser respekt over for det menneskeliv, vi betragter fostret som."

vaaben@k.dk