Etisk Råd: Håndteringen af aborterede fostre skal være ensartet

I Danmark foretages der årligt omkring 16.000 provokerede aborter. Heraf finder omkring 800 sted efter graviditetens tolvte uge.

Det Etiske Råd anbefaler i en ny udtalelse, at der indføres fælles retningslinjer for behandling af aborterede fostre.

Praksis for håndteringen af aborterede fostre divergerer meget mellem de danske sygehuse.

Derfor anbefaler Det Etiske Råd nu i en ny udtalelse, at der indføres fælles retningslinjer for, hvordan sygehuse og læger må håndtere aborterede fostre før uge 22 i graviditeten.

Rådet anbefaler samtidig, at forældrene altid skal inddrages i beslutningen om hvordan fostre aborteret efter uge 12 skal håndteres, og at alle sygehuse bør tilbyde anonym nedgravning af fostre aborteret efter uge 12.

LÆS OGSÅ: Få hospitaler behandler fostre som affald

Det er et enigt råd, der har vedtaget anbefalingen af fælles retningslinjer på landets sygehuse.

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, hæfter sig ved to bærende årsager.

For det første bør vi som samfund behandle de senaborterede fostre på en sømmelig måde. Ligesom vi har en sømmelig omgang med lig, bør vi også behandle fostre sømmeligt. Desuden er det nødvendigt at anerkende, at forældre kan have et behov for at drage omsorg for senaborterede fostre, siger han.

Og her er Det Etiske Råd meget enige, for det kan netop opleves som uværdigt, når der er et sygehus, der som standard kører de aborterede fostre på forbrændingsanstalten, og et andet, der nedgraver fostrene. Og det kan betragtes som uværdigt, at der er så stor en forskel, betinget af kommunegrænsen.

Anderledes uenige er rådsmedlemmerne i spørgsmålet om, hvorvidt forældrene kun bør inddrages i beslutningen om behandlingen af fostre aborteret efter uge 12.

Et mindretal i rådet mener, at der ikke bør skelnes mellem aborter foretaget før og efter tolvte uge, og at der principielt bør åbnes for muligheden for nedgravning af fostre aborteret før uge 12.

Formand Jacob Birkler hører til dem, der mener, at der bør skelnes mellem, hvad der skal ske før og efter uge 12. Men det kommer ikke bag på ham, at spørgsmålet har delt rådsmedlemmerne.

Jeg anerkender modargumenterne. For det er jo klart, at man kan sige, at uge 12 er en arbitrær grænse. Og der er mange, der argumenterer for, at livet starter ved undfangelsen. Men det er nu engang den grænse, der er lovbestemt, siger Jacob Birkler.

Han peger på, at der årligt i Danmark foretages omkring 16.000 provokerede aborter. Heraf finder omkring 800 sted efter graviditetens tolvte uge. Endvidere kan man frit vælge abort inden uge 12, mens abort efter uge 12 kræver en inddragelse af abortsamråd og eventuelt Abortankenævnet.