Eksperter imod abort uden ja fra forældre

Formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, foreslår, at piger over 15 år, som bliver uønsket gravide, selv skal bestemme, om de vil have abort. Foto: NEIL BROMHALL/SCIENCE PHOTO LIBR

15-17-årige piger skal selv kunne afgøre, om de vil have abort, foreslår formanden for Etisk Råd. Mødrehjælpen og lægerne er imod

Piger under 18 år bør fortsat have deres forældres samtykke til en abort. Mødrehjælpen, fødselslæger og flere politikere mener, at det med så stor en beslutning er bedst for de unge at tage deres forældre med på råd.

Ved alle indgreb, også ved en abort, er der en risiko for fysiske og psykiske komplikationer, og så kan det være hårdt at stå uden sit netværk, siger overlæge Karen Reinhold Wøjdemann, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Det er formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, der foreslår, at piger over 15 år, som bliver uønsket gravide, selv skal bestemme, om de vil have abort. Han mener, det er ulogisk, at en 15-årig pige kan sige nej til livreddende behandling, mens en uønsket gravid i samme alder skal spørge forældrene om lov til at få en abort.

LÆS OGSÅ:
Børnerådet støtter Etisk Råds formand i abortsag

Vi skal hjælpe de kvinder bedst muligt, og det synes jeg ikke, vi gør ved at kræve forældrenes samtykke. Vi sender et signal om, at de ikke selv kan tage stilling til dette spørgsmål, siger han.

Ifølge loven skal unge under 18 år have forældrenes samtykke for at få tilladelse til provokeret abort før 12. uge. Hvis forældrene siger nej, eller hvis der er grund til at tro, at det vil være meget belastende for pigen at informere forældrene for eksempel af kulturelle eller religiøse årsager kan et samråd i stedet tage stilling til spørgsmålet.

En mulighed som 10 piger i Københavns Kommune benyttede i 2005. De fik alle en tilladelse, og sådan er det også i resten af landet, siger overlæge Karen Reinhold Wøjdemann.

Hun er ikke bekendt med, at nogen piger under 18 år er blevet tvunget til at gennemføre en graviditet, medmindre de har overskredet 12. uge.

Hvis pigen ikke vil spørge sine forældre, kan hun søge samrådet, og den mulighed er alle praktiserende læger opmærksomme på, siger Karen Reinhold Wøjdemann.

Hos Mødrehjælpen støtter direktør Mads Roke Clausen også den nuværende lov. Men det er afgørende, at Mødrehjælpen kan fortsætte den gratis rådgivning, som i øjeblikket tilbydes de få piger, som årligt står i den svære situation.

Pigerne befinder sig ofte i et følelsesmæssigt kaos, hvor de har brug for at få skabt klarhed. Desværre bortfalder vores bevilling næste år, og det betyder, at der ikke længere er noget sted at få uvildig rådgivning, siger han.

Blandt Folketingets sundhedsordførere er der delte meninger om forslaget. De Radikale og Venstre er umiddelbart enige med formanden for Det Etiske Råd, mens Dansk Folkeparti og De Konservative er bekymrede for, at unge vil opfatte det som et carte blanche til en provokeret abort.