Ekspert: Korsmarken var den nemme løsning

Omkring 30 personer var dukket op, da landsforeningen Retten til Liv fulgte Vejdirektoratets påbud og nedtog de 16.000 hvide trækors, der siden 21. september har stået på en mark ved motorvej 45 nær Hedensted. Foto: Henrik Kastenskov

Retten til Liv skulle have valgt at lægge op til dialog i stedet for at provokere, hvis de ville have haft en konstruktiv debat, mener forsker i retorik. God kommunikation og god timing, mener reklameekspert

Gør det en forskel for danskernes holdning til abort at stille 16.000 kors op på en mark? Det kommer an på, om danskerne skal provokeres eller overbevises, vurderer ph.d.-studerende i retorik Esben Bjerggaard Nielsen.

Han mener, at Retten til Liv kunne have fået et mere konstruktivt udfald af deres kampagner, hvis de havde valgt at lægge op til dialog i stedet for at provokere. Korsmarken og biografreklamerne er i hans optik, noget der har skræmt flere folk væk, end det har trukket folk til.

LÆS OGSÅ: Abortkors bliver stående og kan ende i retten

Jeg tror, der er nogen, der ikke har haft en egentlig holdning til spørgsmålet om fri abort. Når de så bliver konfronteret med biografreklamerne, bliver det for provokerende. Det bliver for meget og for patetisk for dem. Man kan godt skade sin sag med en aggressiv retorik. Og det tror jeg til dels, Retten til Liv har gjort, siger han.

De 16.000 hvide trækors blev i lørdags fjernet fra marken. De blev sat op i september for at markere det årlige antal aborter, der bliver foretaget i Danmark. Udover marken fik foreningen også et reklamespot afspillet i biografen. Spottet hed Abort gør dig ked af det og blev fjernet efter en uge på grund af klager.

Ud fra analyser af kronikker og de dertilhørende debatter, der har kørt gennem oktober, vurderer Esben Bjerggaard Nielsen, at Retten til Liv kunne have kommet bedre ud af det, hvis de havde fundet en måde at være mere moderate i deres budskab.

Det handler om at tone budskabet ned og basere debatten på dialog. Men det er straks mere kompliceret for med højlydte kampagner, er det nemmere at skabe opmærksomhed på sig selv. På den måde er det nemmere at sætte 16.000 kors op på en mark. Man får folks opmærksomhed hurtigt.

Problemet er, at når man sætter korsene op, er der flere, der begynder at associere det til mord og forbrydelse. Og så begynder organisationen at stemple nogle udsatte mennesker, og det er ikke et særligt godt udgangspunkt for en debat, forklarer han.

I Retten til Liv er man tilfreds med den respons, kampagnen har fået, både den positive og den negative. Ifølge medlem, Anders Rønn, er budskabet er for ham det vigtigste. Og så må man vurdere senere, om der er blevet rykket ved debatten:

Det primære for mig er, at danskerne skal konfronteres med det her urimeligt høje antal aborter, der bliver foretaget i Danmark. Jeg vil også gerne have en holdningsændring, men det kan jeg ikke på samme måde styre, siger Anders Rønn.

Fra et reklamesynspunkt har Retten til Liv da også gjort det fortræffeligt, mener chef for reklamebureauet Mensch, Frederik Preisler:

Jeg synes, Retten til Liv har demonstreret en evne til at kommunikere og opnå opmærksomhed, og det er afgørende for alle organisationer, der vil starte en debat. De fik både opmærksomhed, da korsene blev sat op, og nu igen hvor de bliver pillet ned. Selve det, at du ringer til mig, er et symptom på, at de har opnået noget med deres kampagne. Om retorikken så gavner deres budskab, må tiden vise. Den helt afgørende forudsætning for, at de kan starte en debat om det her, er, at der er nogen, der gider diskutere med dem, for det er jo svært at diskutere med sig selv.

Han ser det som et godt tidspunkt for foreningen at lave en markering, fordi samfundet generelt er i fare for at fryse fast i fordomme.

Vi har vænnet os til, at fri abort er godt, og at abortmodstandere derfor per definition er nogle fæle karle, som vil indskrænke folks frihed og sætte civilisationens udvikling i stå. Og der kan man spørge sig selv, om tiden ikke er kommet til, at vi kunne diskutere det her igen. På den måde, har Retten til Liv haft god timing med kampagnen, siger Frederik Preisler.

Her følger et overblik over korsmarkens levetid samt reaktioner fra de sociale medier.