Dansk forening hjælper færinger til abort

Færøske politikere og abortmodstandere raser mod ny dansk forening, der vil omgå den restriktive færøske abortlov og hjælpe kvinderne til Danmark

Færøske kvinder, der ikke har ret til en abort på Færøerne, kan nu hente hjælp til at afbryde deres graviditet hos en dansk forening.

Foreningen, der hedder aborthjalp.nu, har indgået et samarbejde med hollandske læger, der på baggrund af en konsultation over telefonen eller nettet kan ordinere abortpiller en såkaldt medicinsk abort til de færøske kvinder. Hvis kvinden er for langt henne til en medicinsk abort, sørger foreningen for, at hun får en kirurgisk abort på et dansk privathospital.

Det er de unge og de socialt udsatte kvinder på Færøerne, vi ønsker at hjælpe. De har hverken overskuddet eller de økonomiske ressourcer til selv at sørge for en abort. Derfor tvinges de reelt set til at gennemføre graviditeter, som de ikke ønsker, siger foreningens initiativtager, Hanne Bille.

Hanne Bille har allerede i forbindelse med et tidligere projekt hjulpet adskillige færøske kvinder til en abort i Danmark. Hun vurderer, at hun i løbet af to år har fået i gennemsnit en henvendelse om måneden.

Det viser os, at der er et reelt behov for hjælp, som vi bliver nødt til at lave en målrettet indsats for at imødekomme, siger hun.

Aborthjalp.nu støttes af såvel danske som færøske sponsorer. De færøske sponsorer ønsker ikke at være kendte i offentligheden af hensyn til deres position i det færøske samfund.

På Færøerne har organisationen allerede vakt furore. Leder af Centerpartiet Jenis av Rana venter, at politiet nu går ind i sagen. Alternativt vil partiet melde den danske organisation til myndighederne.

Ved at opfordre færøske kvinder til at bryde færøsk lov begår organisationen terrorisme mod et demokratisk samfund, siger partilederen.

Han mener, at der allerede i dag er fri abort på Færøerne, idet kvinderne altid kan finde en læge, der af sociale årsager vil henvise dem til abort. Det hul bør lukkes.

Hvis en kvinde af sociale årsager ønsker en abort, bør hun henvises til et råd, som kan afhjælpe de sociale problemer. Abort er ikke løsningen for nogen, og vi skal have reddet nogle af de børn, der bliver slået ihjel, siger han.

Jordemoder og sexolog på Færøerne Karin Dahl er ikke enig i, at der reelt er fri abort på Færøerne:

Problemet er, at det ikke er alle, som ved, hvor de skal henvende sig. En ung eller ressourcesvag kvinde, der hører til hos en konservativ læge, har ikke mange muligheder for at hente hjælp andre steder, fordi abort er så voldsomt tabuiseret. I de tilfælde kan tilbuddet fra den danske forening være relevant, siger hun.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk