Danmark erklærer EU-sejr på spørgsmål om abort og seksuelle minoriteter

Den smukke Zrinka Cvitesic er overbevisende som den viljestærke Luna. Foto: BRUNO DOMINGOS Denmark

EUs indspil til en ny global udviklingsdagsorden efter 2015 skal sikre kvinders ret til prævention og abort, men også i et bredere perspektiv skal anerkende seksuelle minoriteter

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) kalder det en stor dansk sejr, at EUs indspil til en ny global udviklingsdagsorden efter 2015 fastslår den enkeltes ret til selv at bestemme over egen krop og seksualitet.

Dermed fastslår EU, at afløseren for FNs 2015-mål i deres optik både skal sikre kvinders ret til prævention og abort, men også i et bredere perspektiv skal anerkende seksuelle minoriteter.

Det er et rigtigt stort skridt fremad. Vi var virkelig dem, der bed os fast i bordpladen og sagde, at det skal med. For hvis ikke EU kan have en fælles position på det område, så kan vi være stensikre på, at det aldrig kommer med videre i forhandlingerne, siger Christian Friis Bach.

LÆS OGSÅ: Trods 40 år med fri abort: Abortdebatten raser i Europa

Han påpeger, at en række af EUs katolske lande har haft svært ved at acceptere de danske krav.

Det stærkt konservative Malta har valgt at udsende en separat erklæring, hvor de understreger, at EUs indspark til de nye bæredygtighedsmål ikke må tvinge lande til at anerkende retten til abort.

Nicole Metz, policyrådgiver hos hjælpeorganisationen Oxfam, kalder det nye EU-mandat for en milepæl, fordi den tager de seksuelle og reproduktive spørgsmål et skridt videre og stadfæster dem som en ret for den enkelte.

Vi er meget glade for, at det nu bliver en rettighedsbaseret tilgang, siger Nicole Metz.

Nu vendes blikket mod den videre proces, der skal føre til et nyt sæt globale bæredygtighedsmål. Senere i dag kommer en rapport fra et FN-panel med deltagelse fra blandt andre generalsekretær Ban Ki-Moon. Ifølge udviklingsministeren er det stadig langtfra sikkert, at andre lande vil dele EUs planer på dette område.

I EU-kredsen er det en rigtig fin sejr og et skridt fremad i forhold til, hvad vi har haft indtil nu. Men internationalt er der bestemt et pres. Det kommer fra konservative kristne kræfter i andre rige lande, ikke mindst i USA, fra Vatikanstaten og fra en række muslimske lande, som helt sikkert har fundet sammen for at rulle nogle af de fremskridt tilbage.

Når vi mødes ude i verden, er det vigtigt, at vi er lidt foran. Og det er vi nu, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.