Antallet af sene aborter falder for første gang

En af de sårede køres bort efter angrebet, der fandt sted i Domodedovo-lufthavnens ankomsthal.

Scanning af gravide. Forsterscanning på Skejby Sygehus. Foto: Kåre Viemose Denmark / Scanpix

Sene aborter

Tilladelser til abort i 2011 i de regionale abortsamråd fordelt efter graviditetens alder:

13.-14. uge: 293 aborter.

15.-16. uge: 190 aborter.

17.-18. uge: 88 aborter.

19.-20. uge: 94 aborter.

21.-22.uge: 96 aborter.

23. uge og senere: 17 aborter.

Hertil skal lægges 10 aborter, som der blev givet tilladelse til efter ankesager i Abort-ankenævnet.

I alt i 2011: 788 aborter efter 12. uge.

relevante temaer

For første gang, siden alle gravide i 2004 fik mulighed for at få undersøgt deres foster for sygdomme, falder antallet af aborter efter 12. uge

Antallet af sene provokerede aborter i Danmark ser ud til at have toppet. Ifølge ny statistik fra Sundhedsstyrelsen blev der i 2011 foretaget 788 aborter af fostre efter 12. graviditetsuge. Det er et fald på 9 procent i forhold til året forinden. Antallet af sene aborter er ellers kun steget hvert eneste år, siden man i 2004 indførte udvidede muligheder for at få diagnosticeret sit foster i løbet af graviditeten og vælge abort, hvis det ventede barn viste sig at have alvorlige sygdomme.

Tallet glæder mig. Jeg har gennem en årrække sagt, at den stigning, vi har set, ikke skyldes en glidebane holdningsmæssigt blandt forældrene, men er udtryk for, at de gravide i Danmark har fået undersøgelser af teknisk bedre kvalitet, som har ført til, at man har identificeret flere fostre med alvorlige sygdomme, og at tallet derfor på et tidspunkt ville nå et loft, siger Olav Bjørn Petersen, overlæge ved Aarhus Universitetshospital Skejby og formand for Dansk Føtalmedicinsk Selskab.

Han peger på, at tallet muligvis også skal læses i sammenhæng med et stort fald i antallet af fødsler i samme periode. Fra 2010 til 2011 faldt fødselstallet med omkring 4000 børn.

Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo er af samme mening:

Tallet afspejler den aktuelle kombination af muligheder inden for diagnostikken og de behov, der er i befolkningen. De sene aborter forekommer jo for størstedelens vedkommende hos kvinder, som gerne ville have haft det barn. Jeg synes, at det er positivt, at det ser ud til, at tallet ikke blot vedbliver med at stige, men antagelig har fundet et leje, der følger fødselstallet, siger hun.

LÆS OGSÅ:Præst: Hvorfor må Thranholm ikke lave skræmmekampagne?

Over 90 procent af alle gravide tager i dag mod tilbuddet om fosterdiagnostik. Tilbuddet består af en kombination af blodprøver og to forskellige scanninger, som blandt andet kan finde fostre med kromosomfejl som Downs syndrom, men også alvorligere sygdomme som hjerne- og hjertemisdannelser. Det sker dog efter den fri abort i 12.uge, så hvis kvinden ønsker abort, skal hun søge tilladelse i et regionalt abortsamråd. Det gjorde 838 kvinder i 2011 heraf 431 med henvisning til sygdom hos barnet, resten med henvisning til moderens helbred eller sociale forhold. Samrådene gav 778 tilladelser og 60 afslag i 2011. 10 af afslagene blev senere ændret til aborttilladelser efter ankesager i Abortankenævnet, hvor en dommer og to læger tager stilling til hver enkelt sag.

Bagved den tørre statistik ligger grundige overvejelser hos hvert enkelt forældrepar, fortæller hospitalspræst ved Aarhus Universitetshospital Skejby Anne Mette Berg. Hun taler ofte med forældrepar, der skal tage stilling til abort på baggrund af sygdom hos fostret.

Forældrene har allerede billeder, drømme og følelser omkring deres barn. Så det er mennesker i et stort dilemma, som ofte er dybt reflekterede, og som forsøger at forholde sig etisk til det, de gør, og gør sig overvejelser om, hvordan de skal leve videre med sådan en beslutning. Det er jo altid dobbelt. De vælger abort mod deres dybe ønske om at få et barn, men det kan være et barn, der muligvis ikke overlever, eller som har meget svære odds. Så der er en dyb sorg involveret. Selvom det måske ikke er et barn, der kan overleve, har det jo allerede sat følelser i gang. Så det er en proces at skulle give slip på barnet, siger hun.

Line Vaaben

Uddannet fra DJH år 2000, praktik på Berlingske Tidende.Journalist på Berlingske Tidende 2000-01, Fønix Bureau 2001-02, Berlingske Tidende 2002-03, herefter Politiken 2003-07 og Fyens Stiftstidende 2007-08Nuværende stilling:Sundhedsmedarbejder.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.