Abortkors kræves fjernet

Vejdirektoratet mener, at de hvide kors er propaganda og dermed ulovlige. Derfor vil man skrive til markens ejer og foreningen for at bede om en forklaring, inden man kræver dem fjernet. – Foto: Claus Fisker.

16.000 hvide kors langs motorvejen ved Hedensted, som symboliserer det årlige antal aborter i Danmark, skal tages ned, vurderer Vejdirektoratet

De hvide kors, som organisationen Retten til Liv i lørdags satte op på en mark ved Hedensted mellem Horsens og Vejle, er i strid med loven. Det vurderer Vejdirektoratet.

Kors og bannere er til for at gøre opmærksom på et bestemt budskab. Samtidig fylder det i landskabet. Ifølge loven må man ikke klistre det åbne land til med propaganda, siger afdelingsleder Jens Kjærgaard fra Vejdirektoratet.

Han henviser til naturbeskyttelseslovens paragraf 21, der siger, at der ikke må anbringes plakater, skilte og lignende i det åbne land i reklame- og propagandaøjemed.

LÆS OGSÅ: Korsmarken - et ramaskrig ved E45

De hvide kors skal ifølge Retten til Liv symbolisere de 16.000 provokerede aborter, som der årligt foretages i Danmark. De er sat op i anledningen af 40-årsdagen for den frie abort.

Politiet mener, at korsene på marken kan forstyrre de bilister, der kører forbi.

Det kan have en generel virkning på trafiksikkerheden, da det kan tage fokus væk fra vejen. Derfor kan det godt være så generende, at det bør fjernes, siger vice-politikommissær Frits Kjeldsen fra færdselsafdelingen hos Sydøstjyllands Politi.

Korsene er ikke kun til fare for trafiksikkerheden. De er også en hån mod de kvinder, der har fået foretaget aborter, mener Sex og Samfunds generalsekretær, Bjarne Christensen.

Personlig synes jeg, det er en usmagelig måde at føre kampagne på. Man gør, hvad man kan for at give kvinderne dårlig samvittighed.

Han mener, at det i stedet bør fejres, at den frie abort har betydet, at kvinder ikke behøver at få udført farlige, illegale aborter. Desuden påpeger han, at antallet af aborter er reduceret i perioden, fordi der er blevet ført oplysningskampagner.

I dag ligger vi under halvdelen af, hvad der er verdens gennemsnit for aborter. Så jeg synes, vi på alle måder har grund til at fejre den frie aborts fødselsdag, siger han.

Vejdirektoratet sender en såkaldt partsføring til Retten til Liv og ejeren af marken, så de kan blive hørt i sagen. De har 14 dage til at udtale sig, før direktoratet træffer den endelige afgørelse.