Aborter gør, at Asien mangler 160 millioner kvinder

Der mangler omkring 160 millioner kvinder i Asien, anslår forfatteren til en ny bog. Ny teknologi har gjort det nemmere at bestemme et fosters køn, og det benytter mange forældre sig af til at abortere deres pigebørn. I Indien, som denne lille pige er fra, er der for eksempel 112 drengefor hver 100 piger. Foto: .

Ultralyd og lettere adgang til aborter i u-landene har været med til at forskubbe balancen mellem mænd og kvinder i mange lande, hedder det i ny bog om kønsselektion

Der mangler 160 millioner kvinder i Asien, hvilket har vidtrækkende følger for Kina og andre lande i regionen. Den kønslige ubalance skyldes først og fremmest aborter, hvor forældre fravælger piger.

Det skriver den amerikanske journalist Mara Hvistendahl i en ny opsigtvækkende bog om betydningen af den kønslige ubalance.

LÆS OGSÅ: Her er verdens fem værste lande for kvinder

Hun peger i bogen Unaturlig selektion på, at udbredt brug af moderne hjælpemidler som ultralyd i u-landene har været med til at forskubbe balancen mellem kønnene mange steder. Langt flere har fået lettere ved at vælge at beholde sønner frem for døtre, når de skal tage stilling til en abort.

TEMA: Abort

I Kina og Indien, hvor mindre befolkninger er et mål i forbindelse med økonomisk udvikling, bliver alle opfordret til at få færre børn. I mange tilfælde vil et par så foretrække en dreng, og den moderne medicinske teknologi er blevet brugt flittigt forud for de kønsselektive aborter, skriver Hvistendahl i bogen, hvor hun opregner en lang række følger ved den udbredte kønsselektion, der finder sted i mange lande.

I Taiwan, Kina, Indien, Albanien og Aserbajdsjan har flere og flere mænd i dag svært ved at finde en kone på traditionel vis. For eksempel bruger mange mænd i Taiwan tusindvis af dollar på særligt organiserede rejser, hvor de forsøger at finde koner i andre asiatiske lande, fremhæver Mara Hvistendahl.

Hun påpeger også, at et samfund med mange enlige mænd er mere uroligt eller voldeligt.

Ugifte mænd begår mere voldelig kriminalitet end gifte mænd. I Indien sker de fleste drab ikke i de fattigste kvarterer, men i dem med størst ubalance mellem kønnene, konstaterer den amerikanske journalist i et interview med netavisen Boston.com. i forbindelse med bogens udgivelse.

Et andet faktum er ifølge Mara Hvistendahl, at mange kvinder fra Vietnam i de seneste år er blevet smuglet til Kina for at arbejde som prostituerede eller solgt til ægteskab. Kvinderne bliver også gift med ungkarle fra Taiwan og Sydkorea via forskellige kontaktbureauer.

I det hele taget er smugling af kvinder, der bliver købt af blandt andre anonyme landmænd, et tiltagende problem, mener Hvistendahl, som i sin bog henviser til tal fra en privat organisation i Kina, der viser, at 90 procent af indsmuglede kvinder fra Myanmar (Burma) ender i tvangsægteskaber med kinesiske mænd.

Den Internationale Organisation for Migration (IOM) siger, at den har kendskab til vietnamesiske kvinder, som er blevet tvunget ind i ægteskaber så langt væk som i Indre Mongoliet.

I en kinesisk landsby nær Suining mødte jeg Zhang Mei, en 37-årig kvinde, som blev solgt af sine forældre og bragt til området for 20 år siden for at blive gift med en mand. Han var byens fattigste og 15 år ældre end hende, fortæller Hvistendahl i sin bog og tilføjer, at historien gentager sig selv.

Zhang har sendt to af sine døtre væk til sine forældre, som sandsynligvis vil sælge dem til ægteskab med en ukendt fremmed, som det skete for hende./ritzau/