Falske tilståelser er ikke unormalt i USA

”Man har i USA opdaget, at der er utroligt mange sager om false confession (falsk tilståelse, red.), hvor tilståelser har vist sig ikke at være sande. I det amerikanske retssystem må de lyve og manipulere og fange den anklagede i ord i et helt andet omfang end herhjemme i forbindelse med forhør. Det eneste, man har ret til som anklaget, er at få en advokat og som udlænding at få kontakt til konsulatet,” siger Mette Nøhr Claushøj.

Den danske pædagogstuderende, der er sigtet for seksuelle krænkelser mod børn i USA, blev tvunget til at skrive under på en tilståelse, fortæller hans advokat. Mange eksempler på, at domme viser sig at være baseret på en falsk tilståelse, fortæller USA-analytiker

Sagen om den 22-årige danske pædagogstuderende, Malthe Thomsen, der er sigtet for seksuelle krænkelser mod børn i USA, har vakt stor opmærksomhed.

Ikke mindst fordi den studerendes advokat har beskyldt det amerikanske politi for at have tvunget ham til en falsk tilståelse.

Malthe Thomsen og hans advokat bekræfter i et DR-interview tirsdag, at det amerikanske politi præsenterede ham for noget, han skrev under på, og som ifølge politiet var en tilståelse. Men ifølge advokaten skete det under en form for tvang eller på en måde, hvor politiet har fuppet ham til at skrive under.

Malthe Thomsen, der er sigtet for seksuelle krænkelser mod 13 af sine elever i børnehaveklassen på den skole i New York, hvor han var i praktik, nægter sig skyldig i anklagerne, skriver dr.dk.

Om han er skyldig eller ej, ved vi endnu ikke. Men det er ikke ualmindeligt i amerikansk ret, at domme viser sig at være baseret på en falsk tilståelse, hvor der ofte er et element af tvang.

Det fortæller Mette Nøhr Claushøj, USA-ekspert, politisk rådgiver og analytiker for en række danske og internationale medier.

”Man har i USA opdaget, at der er utroligt mange sager om false confession (falsk tilståelse, red.), hvor tilståelser har vist sig ikke at være sande. I det amerikanske retssystem må de lyve og manipulere og fange den anklagede i ord i et helt andet omfang end herhjemme i forbindelse med forhør. Det eneste, man har ret til som anklaget, er at få en advokat og som udlænding at få kontakt til konsulatet,” siger hun.

Det er vigtigt at huske, at vi lige nu kun har forsvarsadvokatens ord for alting, påpeger Mette Nøhr Claushøj.

"Vi ved ikke, om Malthe Thomsen er skyldig eller uskyldig, men man kan godt forestille sig, at en ung dansker, som trækkes gennem benhårde afhøringer, og som er stærkt rystet, ender med en form for tilståelse. Til Malthe Thomsen havde de jo sagt, at de havde en video af det.”

Er Malthe Thomsens tilståelse baseret på ulovlige metoder, kan den ikke bruges i en retssag, fortæller juraprofessor og ekspert i strafferet Lars Bo Langsted. 

"Hvis tilståelsen er fremtvunget i strid med reglerne for afhøring, vil man ikke kunne bruge den til noget i det amerikanske retssystem. Normalt er det sådan i USA, at man er meget formalistisk omkring bevisførelse, og hvis beviser er tilvejebragt på ulovlig vis, for eksempel ved en ulovlig, tvungen tilståelse, så kan de ikke anvendes,” siger han, og tilføjer, at det skal kunne bevises, at tilståelsen er kommet frem under pres.

Et af de mest famøse eksempler på falske tilståelser i USA i nyere tid er sagen om tre unge mænd, som for godt 20 år siden blev dømt for mordet på tre otte-årige spejderdrenge i Arkansas, USA.

Den dødsdømte Damien Echols og de to livstidsfanger James Baldwin og Jessie Misskelley blev fængslet for mordene i 1993 og løsladt igen i 2011, blandt andet efter at flere dokumentarfilm havde sået tvivl om, hvorvidt de var skyldige.

”Hele kernen var, at en af dem havde tilstået, og at det viste sig ikke at passe,” siger Mette Nøhr Claushøj.

Siden er man i det amerikanske retssystem blevet langt mere bevidst om det fænomen, at man under pres kan få folk til at tilstå noget, de ikke har gjort.

”I yderste konsekvens kan det jo føre til, at et nævningeting, som består af almindelige mennesker, fælder dom, fordi de ikke kan forestille sig, at vedkommende ville have tilstået, hvis han ikke havde gjort det. Derfor er det ekstremt vigtigt at have en forsvarsadvokat, som kan fortælle retten om alle de sager, hvor der har været tale om false confessions.” 

Den sigtede pædagogstuderende Malthe Thomsen er løsladt mod kaution. Vi ved endnu ikke, om han er skyldig eller ej. Men det er ikke ualmindeligt i amerikansk ret, at domme viser sig at være baseret på en falsk tilståelse, hvor der ofte er et element af tvang, fortæller USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj. Foto: Andreas Vingaard/DR