Britiske kvinder vil have dansk sæd

Det er blandt andet filmstjerner som Nikolaj Coster-Waldau og Pilou Asbæk, der får britiske kvinder til at efterspørge danske mænds sæd. Foto: CAP/FB

Danske mænds sunde udseende og en liberal fertilitetspolitik gør, at dansk donorsæd kommer vidt omkring i verden. I dag udgør sæd fra Danmark en tredjedel af anvendt donorsæd i Storbritannien

”Lyst hår, blå øjne og høje kindben har helt klart en appel," siger en britisk mor, som er blevet gravid med hjælp fra en dansk sædbank.

Hun er én blandt mange kvinder, som efterspørger sæd fra danske mænd. Det er blandt andet filmstjerner som Nikolaj Coster-Waldau og Pilou Asbæk, der får britiske kvinder til at efterspørge danske mænds sæd, der nu udgør en tredjedel af den samlede mængde sæd, der importeres til landet. Det skriver hjemmesiden Mail Online

Vikingebørn med nordiske træk er ikke kun populære blandt de engelske kvinder. Verden over efterspørges dansk sæd i en sådan grad, at danske fertilitetsklinikker har svært ved at følge med efterspørgslen. Det fortæller Ole Schou, der er direktør i verdens største sædbank Cryos, som har hovedsæde i Danmark.

”Vi mærker en stor efterspørgsel efter dansk sæd. Vi har den vare, som kvinderne efterspørger og dertil en liberal fertilitetspolitik. I Danmark har vi har en masse gunstige forhold, der gør det lettere at operere og navigere indenfor dette felt, både i og udenfor Danmark,” siger Ole Schou og påpeger, at det skandinaviske udseende er med til at fremme danske mænds popularitet hos sædbankerne. 

”Vi fremstår som sunde og stærke og har et godt image ude i verden. Det er helt sikkert medvirkende til vores succes.” 

Han forklarer, at Danmark er det førende land i verden indenfor fertilitetsbehandling. Det skyldes en liberal politik på området gennem mange år. Ti procent af alle nyfødte i Danmark er et produkt af fertilitetsbehandling, og det er verdensrekord, siger han.

”Det skyldes en 30 år lang konstruktiv politik, der giver støtte til at kunne få børn, ligesom den bidrager til, at vi kan gå i skole og til børnetandlægen,” siger Ole Schou.

Også hos Dansk Fertilitetsklinik mærkes den voksende efterspørgsel efter sæd fra danske mænd. 

 ”Vi oplever en meget stor tilgang af udenlandske patienter. Brug af donorsæd er mere liberal end i Sverige, Tyskland og Storbritannien, og derfor rejser kvinder hertil for at få fertilitetsbehandling,” siger Mette Maschmann, der er lægesekretær hos Dansk Fertilitetsklinik.

Det er dog ikke kun det danske, blonde look, der får kvinderne til at opsøge skandinaviske fertilitetsklinikker. I Storbritannien er der simpelthen ikke sæddonorer nok til at opfylde det nationale behov.

"Vi har ikke donorer nok til at imødekomme behovet. Klinikkerne har ikke kapacitet til at rekruttere tilstrækkeligt mange donorer, og derfor søger kvinderne mod udlandet,” siger Alan Parcy, der er ekspert i fertilitetsbehandlinger ved Sheffield Universitet, til hjemmesiden Mail Online.

Søgningen mod udlandet skyldes også den lov, der i 2005 forbød anonym sæddonation i Storbritannien. Loven betyder, at de børn, der undfanges ved hjælp af donorsæd, kan opsøge deres biologiske far, efter de er fyldt 18 år. Det afholder de britiske mænd fra at melde sig under frugtbarhedens faner. Men selvom danske mænd ikke har lov til at være anonyme leverandører af sæd, holder de sig ikke tilbage for at levere sæd til udlandet.

"Det er et godt formål og hjælper folk, der ikke kan få børn. I stedet for at donere blod, kan man gøre dette og gøre folk glade," siger danske John til hjemmesiden.