Ankestyrelsen: I orden at bytte hjemmehjælp ud med robotstøvsuger

Ham her - robotsstøvsugeren - må ifølge en afgøreæse i Ankestyrelsen i dag godt erstatte et menneske med støvsuger. - Foto: Gert Lavsen

MED AFSTEMNING Kommuner må gerne henvise ældre til at anskaffe en robotstøvsuger, afgør Ankestyrelsen. Og de skal måske selv betale

Kommunerne må gerne skifte hjemmehjælperen ud med en robotstøvsuger. Det har Ankestyrelsen i en principiel sag netop afgjort.

Styrelsen tog i november sidste år en række sager op til principiel afgørelse, heriblandt sager fra Billund, hvor kommunen stoppede med at sende hjemmehjælpere ud for at støvsuge og i stedet henviste de ældre til selv at anskaffe en robotstøvsuger.

Ankestyrelsen skriver:

"Kommunen er berettiget til at give afslag på fortsat praktisk hjælp med henvisning til, at du kan benytte mindre belastende arbejdsstillinger, at du kan gøre brug af andre redskaber eller teknologiske hjælpemidler, og at du kan dele opgaverne op."

LÆS OGSÅ: Er de ældre prøveklude for moderne velfærdsteknologi?

Ifølge Ankestyrelsen skal en række forhold dog være opfyldt, siger ankechef Anette Hummelshøj til DR Nyheder:

"Hver enkelt borger skal vurderes individuelt og konkret om, han/hun kan bruge en robotstøvsuger eller få instruktion til at benytte den. Eller om en pårørende i netværket kan benytte støvsugerobotten. Samtidig skal kommunen tydeligt fortælle, om den ældre kan få tilskud til at købe støvsugeren."

Kommunernes Landsforening glæder sig over dagens afgørelse fra Ankestyrelsen.

"I kommunerne vil vi gerne bruge teknologien til at aflaste hjemmeplejen, så vi bruger hjemmehjælperne dér, hvor der er allermest brug for dem - nemlig i selve plejen og i de dele af den praktiske hjælp, som ikke kan udføres af ny teknologi."

Det siger Anny Winther, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, til DR Nyheder.

"I en tid med stram økonomi er det sund fornuft at effektivisere den kommunale velfærd - at sørge for, at vi kan levere den samme service for færre penge. Et af de væsentligste formål med den sociale lovgivning er at sikre hjælp til selvhjælp. Her kan velfærdsteknologi som for eksempel robotstøvsugere være en væsentlig del af løsningen, tilføjer hun.

"Der er ikke tvivl om, at en robotstøvsuger er et forbrugsgode, da der er tale om et produkt, der bliver fremstillet og forhandlet bredt med henblik på sædvanligt forbrug hos befolkningen i almindelighed," udtaler ankechef Anette Hummelshøj til DR og tilføjer:

"På nuværende tidspunkt kan vi imidlertid ikke med henvisning til de statistiske oplysninger sige, om der er tale om sædvanligt indbo eller ej. Udgangspunktet må dog nok være, at en robotstøvsuger endnu ikke kan betragtes som sædvanligt indbo," vurderer Anette Hummelshøj.

I Helsingør Kommune har kommunen ifølge jp.dk sparet tre millioner kroner årligt ved at afskaffe rengøring på det såkaldte niveau 2.

Nogle ældre må fremover selv betale ud for den robotstøvsuger, som kommunerne henviser dem til at bruge i stedet for som hidtil at få støvsuget af en kommunal hjemmehjælper, skriver jp.dk.

"Der er ikke nogen garanti for støtte, for det vil komme an på en konkret, individuel vurdering. Nogle borgere vil få dækket noget af beløbet, andre borgere vil ikke," siger Anette Hummelshøj til avisen.

LÆS OGSÅ: Debat: Mange handicappede ønsker velfærdsteknologi